1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Еколози с жалба срещу отнемането на 10 дка от ПП „Витоша“

Еколози с жалба срещу отнемането на 10 дка от ПП „Витоша“

Площта на парка намалява

Липсва инициатива от държавата за запазване границите на Природен парк „Витоша“, коментира съпредседателят на „Зелено движение“ Борислав Сандов. Припомняме, че еколози внесоха жалба срещу отнемането на 10 декара от територията на Природния парк.

Площта на парка намалява. Решението е подписано от министъра на околната среда и водите Нено Димов и след двугодишна съдебна сага е на път да влезе в сила, освен ако не бъде отменено от Върховния административен съд, коментира Сандов пред АгроТВ.

Министър Димов издава заповед за намаляване площта, но след протести на природозащитници я отменя. Сега обаче тя отново е на дневен ред, след като съдът не признава оттеглянето на заповедта. Еколозите изтъкват, че намаляването на територията не е преминало обществено обсъждане с граждани и юридически лица, както изисква Административно-процесуалният кодекс. Това противоречи и на 3 европейски директиви и на Закона за защитените територии. За предприемане на действия е алармиран и общинския съвет на Столична община, допълни Сандов.

Съгласно европейските директиви за околната среда, мярката е трябвало да бъде подложена и на екологична оценка, но и това не е направено, уточняват еколозите.

Автор: Данаил Андреев

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.