1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Eколози застават срещу държавната позиция за заменките

Eколози застават срещу държавната позиция за заменките

Замените на земеделски земи са също толкова порочни и непазарни, колкото и замените на гори

Пълното си несъгласие с обявената държавна позиция, че ще претендира пред Брюксел, че горските заменки са престъпление, а не държавна помощ, изразиха във вторник от Коалицията от граждански организации “За да остане природа в България” предаде mediapool.bg. Според еколозите това ще разреши промяната на предназначението на горите и те ще бъдат застроени, ако заменилите ги лица и фирми доплатят разликата в цената до реалната стойност.

ЕК няма да вземе насериозно твърденията за престъпно действие, защото това означава да се представят доказателства за открити досъдебни производства за всички извършени замени, посочват от неправителствените организации. Те считат че, ако горските заменки се признаят за неправомерна и несъвместима държавна помощ и Европейската комисия ни санкционира, в рамките на 4 месеца след това в бюджета на държавата може да влязат най-малко 1 милиард лева помощ, която заменителите на държавни гори са получили в рамките на периода 2007 – 2009 година.

От коалицията припомнят, от началото на 2007 г., когато страната ни стана член на ЕС, са извършени 132 замени за 26656 декара държавни гори, от които 4131 декара (15 замени) вече са изключени от горския фонд на страната. Тактиката, че замените са престъпление може само временно да отложи глобите за България, но ще усложни и оскъпи процеса впоследствие, смятат природозащитниците. Според тях подобна позиция ще позволи на фирмите, участвали в замените на гори, да прехвърлят тежестта на глобите и санкциите върху българското общество, защото междувременно те могат или да се освободят от терените, или да ги фалират.

Идеята да се разреши промяната на предназначението на горите и те да бъдат застроени, ако заменилите ги лица и фирми доплатят разликата в цената до реалната стойност, е също огромна крачка назад на правителството, посочват от “За да остане природа в България“. От там допълват, че замените на гори са държавна помощ, защото наредбата за оценка на горите, по която е извършена оценката на имотите, не е отразила в достатъчна степен свободния пазар на земи и гори, търсенето и предлагането на имоти. Замените са държавна помощ, независимо дали при осъществяването им има или няма престъпни действия.

Замените на земеделски земи са също толкова порочни и непазарни, колкото и замените на гори, допълниха от коалицията. Решенията по скандала със замените земеделски земи и гори са единствено вътрешни и всички институции трябва да се обединят за тяхното кардинално и бързо разрешаване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.