1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Експерти обсъждаха проблемите по съхненето на горите в страната

Експерти обсъждаха проблемите по съхненето на горите в страната

Необходимо е да се информира периодично обществеността по здравословното състояние на горските екосистеми

Инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на ИАГ, откри работно съвещание по проблемите за стопанисването на горите, проведено в Изпълнителна агенция по горите. Срещата беше провокирана от зачестилите сигнали за съхнене на иглолистни и широколистни насаждения.

„Проблемът със съхненето на иглолистните култури е възникнал преди пет-шест десетилетия още със залесяването на бял и черен бор на територия, извън естествения им ареал. Трябва да се търси стратегическа промяна, нови знания и адаптивен подход при стопанисването на горите. Необходимо е да се информира периодично обществеността по здравословното състояние на горските екосистеми.” – заяви д-р инж. Ценко Ценов, директор на Дирекция „Гори и лесовъдски дейности”.

Интензивността на съхненето е различна за отделните региони на страната. Най-силно засегнати са районите на регионални дирекции по горите - Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Стара Загора, Кюстендил, Велико Търново.

Участниците в дискусията определиха необходимостта от обучение на кадри и повишаване на квалификацията на специалистите по места, като важна крачка за провеждане на съвременно и природосъобразно лесовъдство.  

В срещата взеха участие експерти от ИАГ, РДГ София, Лесозащитна станция – София и представители на Института за гората при БАН и Лесотехническия университет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.