1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ЕС и САЩ постигнаха споразумение за сътрудничество срещу незаконното рибарство

ЕС и САЩ постигнаха споразумение за сътрудничество срещу незаконното рибарство

Нерегулираният риболов годишно лишава рибарите и крайбрежните селища от морски продукти на стойност от 23 милиарда долара

ЕС и САЩ постигнаха историческо споразумение в борбата срещу нелегалния и необявения риболов, съобщиха от Брюксел.

Споразумението включва мерки за съвместно наблюдение на плавателните съдове, обмен на информация и устойчиво използване на рибните ресурси. Целта е внасяните от Брюксел и Вашингтон рибни продукти да не бъдат от нелегален улов.

Незаконният, недеклариран и нерегулиран риболов (ННН) годишно лишава рибарите и крайбрежните селища от морски продукти на стойност от 23 милиарда долара. ЕС и САЩ са съответно на първо и на трето място по количество на внесените рибни продукти, отбелязва Брюксел.

"ННН е престъпна дейност и е наш дълг да направим всичко възможно, за да спрем тази практика", каза еврокомисар Даманаки. "Като обединим силите си, ще попречим на нарушителите да продължат незаконния си бизнес", допълни тя.

Джейн Лубченко, ръководител на националната администрация по океания и атмосферни условия в САЩ, определи ННН улов като една от най-сериозните заплахи за устойчивия риболов и биоразнообразието в световните океани. Международното сътрудничество ще помогне за засилването на мерките и ще предпази риболовната индустрия от незаконни практики.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.