1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ЕС обяви война на незаконния риболов

ЕС обяви война на незаконния риболов

Незаконният улов е около 20% от целия морския улов в световен мащаб

Европейската комисия одобри регулация, предложена от Съвета на министрите по земеделие и риболов, относно борбата с незаконния, укрития или нерегулирания риболов. „Незаконният риболов е една от най-големите заплахи за устойчивата експлоатация на морските ресурси", изтъкна комисарят по въпросите на рибарството Джо Борг и допълни, че безразборният улов заплашва развитието на морската среда, рибните запаси и биоразнообразието в морските води.

Според анализи незаконният улов е около 20% от целия морския улов в световен мащаб. Стойността му се изчислява на около 10 млрд. евро годишно. Въпреки огромната риболовна флотилия, общността е и най-големият вносител на риба и рибни продукти. Всяка година държавите от ЕС внасят общо около 500 хил. тона риба и рибни продукти, на стойност около 14 млрд. евро. Около 9% или 45 хил. тона са уловени в разрез със законите и правилата. В парично изражение става въпрос за около 1,1 млрд. евро. По тази причина и една от основните мерки на ЕК са насочени към ограничаването на незаконния улов на пазара в общността. За да се справи с този проблем от комисията предлагат въвеждането на специална схема за сертифициране на улова, която ще позволява пълното проследяване на рибните продукти, търгувани в или от общността.

Освен това се въвежда контрол на улова на пристанищата и съвместни действия между отделните държави от ЕС. Ще бъде създадена и общностна предупредителна система, която да разкрива случаи на незаконен улов, морски съдове, извършващи нелегални действия, както и трети страни, които не сътрудничат на европейските власти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.