1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Европейски съд: Полша ще плаща по 100 000 евро на ден, ако продължи да сече защитената гора Беловежа

Европейски съд: Полша ще плаща по 100 000 евро на ден, ако продължи да сече защитената гора Беловежа

Европейската комисия наблюдава внимателно и отношението към природата в България

Полша ще плаща глоба от 100 000 евро на ден, ако продължи със забранените сечи в защитената гора Беловежа, постанови Съдът на Европейския съюз в Люксембург. Съдът разпореди незабавно прекратяване на сечите, с единствено допустимо изключение на опасни дървета, разположени край пътища.

Беловежката гора е най-добре запазената горска екосистема и последната равнинна вековна гора в Европа – дом на най-голямата популация на зубъра. Тя обхваща над 140 000 хектара в Полша и Беларус и на полска територия е част от европейската мрежа Натура 2000 и обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО и въпреки това е заплашена от тройно увеличаване на интензивността на сечите. Тази мярка е обявена от полските власти като средство за борба с корояда, макар че короядът, както и загиващите смърчови дървета са част от естествените процеси, които са оформяли Беловежката гора през столетията.

WWF приветства изцяло решението на съда и смята, че то е важна стъпка към опазването на гората.

Полските граждани, голяма част от които са срещу сечите в Беловежа, могат да се окажат принудени да плащат глоби, ако властите във Варшава продължат да игнорират решението на съда и всички по-ранни решения и предупреждения на Европейската комисия и Комитета за природното наследство на ЮНЕСКО, заяви Дариус Гатковски, експерт по биоразнообразие от WWF Полша. Според него решението на съда е сигнал към Министерството на околната среда на Полша, че неуважението към спазването на законите повече няма да бъде толерирано.

Европейският офис на WWF в Брюксел отбелязва, че случаят Беловежа далеч не е изолиран и е сигнал към други правителства, които не се съобразяват с разпоредбите на директивите за Натура 2000. Време е Европейската комисия да възприеме много по-твърд подход и да покаже на страните-членки, че всяко нарушение на правилата ще има сериозни последици, посочва Сабиен Лийманс от Европейския офис на WWF.

Във вторник представители на Европейската комисия посетиха София точно, за да обсъдят с българските власти и заинтересованите страни изпълнението на директивите за Натура 2000 в България. Делегацията се води от Никола Нотаро, директор на Отдел „Природа“ в Главна дирекция „Околна среда“. На среща с него в Министерството на околната среда и водите присъстваха и представители на WWF, Българско дружество за защита на птиците, „За Земята“,  Институт за Зелена политика и Коалиция „За да остане природа в България“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.