1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Европейските министри на земеделието постигнаха споразумение да се сложи край на прекомерния риболов

Европейските министри на земеделието постигнаха споразумение да се сложи край на прекомерния риболов

Решението ще означава реформа в общата политика за рибарство

Европейските министри на земеделието в сряда постигнаха споразумение, с което да се сложи край на прекомерния риболов и да се забрани изхвърлянето на нежелания улов, предаде "Ройтерс".

Споразумението, което трябва да бъде одобрено от Европейския парламент, може да доведе до промени в годишните рибни квоти и до въвеждането на дългосрочни планове за увеличаване на рибните запаси.

Решението ще означава реформа в общата политика за рибарство, която датира от седемдесетте години на миналия век и често е критикувана, защото позволява субсидии и унищожаване на рибните запаси.

Със сделката, постигната след 36 часа преговори, ще се забрани практиката да се изхвърля обратно в морето рибата, която не може да се продаде или превишава квотите. Това ще се отнася за скумрията и херингата от 2015 г. и за останалите видове риба от 2016 г. Някои видове ще бъдат изключение. Повечето риби, връщани обратно в морето, впоследствие умират, пише "Дневник".

Според трудно постигнатия компромис количеството на уловените риби, които могат да се хвърлят обратно в морето, ще се ограничи до 5%, а не до 7%, както се предвиждаше в предишното предложение от февруари.

"Договорихме се с много голямо мнозинство. Само една страна не подкрепи променения мандат за преговори на председателството", каза ирландският министър на земеделието, прехраната и морските въпроси Саймън Ковъни, чиято страна председателства ЕС. Само Швеция е настояла за по-стриктен подход, допълва "Франс прес".

Активисти обаче останаха разочаровани и заявиха, че според тях ще бъде необходимо повече от очакваното време да се възстановят запасите, а според WWF това може да отнеме над 100 години.

Данни на Европейската комисия сочат, че около 80% от средиземноморските и 47% от атлантическите рибни запаси са подложени на прекомерен риболов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.