1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Европейският съюз наложи забрана върху незаконната дървесина

Европейският съюз наложи забрана върху незаконната дървесина

Прилагането ще започне от 2012 г.

Европейската комисия, парламент и съвет най-накрая постигнаха политическо споразумение за ново европейско законодателство за спиране на търговията с незаконна дървесина пише  forthenature.org. То предстои да бъде одобрено от европейския парламент през месец юли тази година, а през есента и от правителствата на държавите от ЕС. Прилагането му ще започне от 2012 г.

Анке Шулмайстер, експерт по горската политика на WWF, счита, че „ споразумението от днес павира пътя за ново европейско законодателство, с което се забранява незаконната дървесина на европейския пазар. Това трябваше да се случи преди много време. След години на тежки дебати WWF приветства забраната за незаконна търговия и въвеждането на системата за надлежна проверка за горската индустрия в ЕС. По този начин ще се стимулират фирмите, които искат законна дървесина и желаят да допринесат за опазване на ценните тропически гори.”  “Изключването на печатни продукти като книги или вестници от законодателството и преди всичко липсата на унифицирана европейска система за санкции създава риск от намаляване ефективността на забраната. Надяваме се, че държавите членки ще наложат стриктни накацания за онези, които нарушават закона.”

През 2009 г. WWF и „Приятели на Земята” направиха проучване сред гражданите на 14 държави, според което:

* 93% от анкетираните считат, че е важно дървесината и продуктите от дървесина продавани в Европа да бъдат законно добити и търгувани;
* 92% от анкетираните искат в ЕС да се въведе законодателство срещу незаконната дървесина;
* 75% от хората не вярват или не знаят доколко продуктите от дървесина на европейските пазари са от законно добита и търгувана дървесина.

Според доклад на WWF “От 16 до 19% от дървесината внесена в ЕС през 2006 г. е от незаконни източници или между 26,5 и 31 млн. куб.метра. Доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), през 2005 г. сочи, че 23% от вноса на продукти от дървесина в ЕС (включително хартия) е от страни с „висок риск” по отношение на незаконния дърводобив.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.