1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Ферма за бяла риба ще отвори врати в добричкото село Славеево

Ферма за бяла риба ще отвори врати в добричкото село Славеево

Снимка:

Проектът по ОП „Рибарство“ е на стойност 3,140 млн. лв.

На 2 юли в добричкото село Славеево с пълен капацитет ще заработи ферма за интензивно отглеждане на аквакултури. Тогава всички дейности по проекта по ОП „Рибарство“, спечелен от дружеството „Бул аква фиш“, трябва да бъдат финализирани, съобщи управителят Живко Василев. Стойността на бизнес-инициативата е 3,140 млн. лв. Това е първата в страната и на Балканите ферма за отглеждане на бяла риба чрез рециркулационна система. Проектът е одобрен проект от ИАРА на 2 юли 2010 г., уточни още Василев.

За тези почти две години са изградени помещения с басейни, инсталирани съоръжения, соларни панели, биофилтри, кислороден реактор, термопомпи, помещение за органичен компост. За да бъде качествено и ефективно изпълнението на проекта, е почерпен опит от холандска фирма. Нейни представители се очакват на посещение в с. Славеево след Великденските празници. Освен това от „Бул аква фиш“ поддържат контакти с Института по рибарство в Пловдив.

Капацитетът на фермата е производство на 100 тона бяла риба годишно. До официалното откриване трябва да се извърши зарибяване на всички 29 басейна. В момента е заредена така наречената „малка система“ от пет басейна с двойки бяла риба, които се очаква да хвърлят хайвер. В световен мащаб само две са специализираните фирми за производство и доставка на зарибителен материал – в Дания и Германия. Цената на 1 грам от него струва 1,50 евро. Най-малко 80-85 000 рибки трябва да се зарибят във фермата в Славеево. Затова в момента в първите пет басейна за подрастващи риби се извършва експериментално зарибяване, уточни Ж. Василев. В останалите 24 басейна рибите ще се отглеждат до достигане на оптимално тегло от 1,250 кг.

Ежегодно в световен мащаб търсенето на бяла риба нараства с около 25%, показват проучванията на дружеството. У нас пазарът е изключително беден на този вид риба. Един килограм достига цена от 9,50-10,50 лв. В европейските държави в определени сезони цената се качва до 22 евро за килограм. Продукцията от фермата в Славеево ще се реализира в близките курорти, тъй като селото е разположено на близо 20 км от туристическите комплекси. Планират се и доставки до големите хипермаркети, в които също е слабо застъпено предлагането на бяла риба. Дружеството вече е установило контакти и с други европейски държави за изкупуване на продукцията.

Вижте видео за фермата за бяла риба, която ще отвори врати в добричкото село Славеево...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.