1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Фирми от дърводобивната промишленост излизат на протест в София

Фирми от дърводобивната промишленост излизат на протест в София

Те настояват категорично да спре продажбата на дървесина чрез стоковата борса

Служители и собственици на малки и средни предприятия в дърводобивната промишленост излизат на протест в София, който ще започне от сградата на Министерството на земеделието и храните и ще приключи пред Народното събрание, където те ще се опитат да внесат официално своите искания. Те настояват категорично да спре продажбата на дървесина чрез стоковата борса. 

През миналата седмица такъв протест имаше пред Министерски съвет докато правителството заседаваше вътре. Според протестиращите новият начин на продажба ще доведе до закриване на бизнеса им, защото те са  принудени да купуват материал от спечелили участници в борсовата търговия. Наскоро по време на парламентарния контрол депутати от  БСП също предупредиха, че до сделки ще се допускат само препоръчани от ръководството на борсата фирми. 

С 40% може да поскъпнат българските дървени мебели, предупреди вчера Христо Йовчевски, член на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост. 

До това рязко увеличение на цените на мебелите може да се стигне, ако онези няколко фирми, които изкупиха от борсата дървения материал, го препродадат с тройна надценка, каквито очаквания вече има, обяснява прогнозата си Йовчевски. 

Предприемачите предлагат да се приеме нова наредба за възлагане на дейности и за продажба на дървесината и да се създаде специализирана борса само за този вид суровина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.