1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Горски служители осуетиха измама с лични карти на трима кандидат-ловци

Горски служители осуетиха измама с лични карти на трима кандидат-ловци

Нарушителите са задържани от РУ на МВР

Горски служители от Регионална дирекция по горите – Благоевград и служители на МВР предотвратиха опит за измама. Нарушението е констатирано по рано днес по време на провеждане на изпит за придобиване на право на лов в сградата на РДГ Благоевград. 

При проверка на личните карти преди началото на изпита, изпитната комисия се усъмнила в достоверността на документите. След допълнителна проверка, членовете на комисията и представители на МВР установили, че три лица са представили лични карти, несъответстващи на тяхната самоличност. 

Нарушителите са задържани от РУ на МВР. Образувано е бързо производство. 

За тази година проверяващите се сблъскват за първи път с подобен инцидент, но назад в годините е имало и други такива случай, коментират експертите. 

Припомняме, че електронизирането на част от теоретичния изпит (електронен тест) на кандидатите за придобиване право на лов беше въведено с изменение и допълнение Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча (ППЗЛОД) от 01.03.2023 г. Нововъведенията целят освен създаване на по-добра организация на изпитния процес, така и по-стриктен контрол върху лицата, придобиващи право на лов. 

Според проверяващите, новата система, свързана с въвеждането на електронен тест за кандидат – ловците работи успешно. Изпитната кампания започна в началото на месеца, като до настоящия момент са се явили над 2000 кандидат ловци като средната успеваемост е около 60%. 

В рамките на изпитната сесия, служители на Изпълнителна агенция по горите провеждат интензивни проверки с цел предотвратяване на неточности и нарушения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.