1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Горски служители от ИАГ и РДГ-София съставиха 8 акта за нарушения по Закона за горите за един ден в Ихтиманско

Горски служители от ИАГ и РДГ-София съставиха 8 акта за нарушения по Закона за горите за един ден в Ихтиманско

Открити и конфискувани са 10 пространствени кубически метра дърва

Служители от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и горски инспектори от Регионална дирекция по горите (РДГ) – София съставиха 8 акта за установени административни нарушения и 5 констативни протокола по Закона за горите (ЗГ) и задържаха 22 пространствени кубически метра дърва за огрев от бук и дъб. Нарушенията са констатирани при извършването на инициирана проверка от ИАГ през вчерашния ден по сигнал на граждани на територията на Държавно горско стопанство - Ихтиман, село Черньово и съседните села в община Ихтиман. В акцията участие взеха д-р инж. Александър Дунчев – изпълнителен директор на ИАГ, инж. Филип Ковашки – зам. изпълнителен директор на ИАГ и експерти от Агенцията в присъствието на медии. 

ИАГ
ИАГ

В началото на проверката в село Черньово инспектиращите констатират наличие на общо 10 пространствени кубически метра дърва за огрев от дъб и бук пред два частни двора, които са маркирани, но не са придружени с превозни билети. Съставени са два констативни протокола и един акт по ЗГ на физическите лица, закупили дървата. Дървесината е задържана.

ИАГ

В хода на разследването се установява, че фирмата, от която са закупени и доставени дървата е направила няколко нарушения. Съставени са 5 акта по ЗГ. Три от актовете са на фирмата за преработка и търговия на дървен материал - два акта са за това, че видеосистемата за наблюдение не осигурява непрекъснати записи и разположението на камерите е такова, че не обхваща входа и изхода на склада и един акт за товарните автомобили, собственост на фирмата, с които са транспортирали дървата не са снабдени с GPS-устройства за позициониране и проследяване. Другите два акта са на физическото лице – управител на фирмата за това, че не издава превозни билети за експедираната дървесина от склада. Установени са големи разлики между количествата дървесина, отразени в електронния дневник и наличната такава в склада.

По време на обход в горски територии, собственост на община Ихтиман, в подотдели в землището на село Полянци проверяващите констатират нарушения в три от тях. Открити и конфискувани са 10 пространствени кубически метра дърва от бук, които са добити без позволително за сеч. Съставен е един акт на горския стражар от Общинско горско предприятие – Ихтиман за неизпълнение на функциите си по опазване на горските територии и са задържани дървата. Дейността по добив на дървесина е спряна в други два подотдела. Установено е сеч на 50 дървета от бук, които не са маркирани в основата на дърветата с горска контролна марка. По случая ще бъдат сезирани компетентните органи и ще бъде изпратен сигнал до Прокуратурата. 

Работата по нарушенията продължава, включително временно спиране работата на склада и търсене на отговорност от фирмата за допуснатите нарушения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.