1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Горски служители с две последователни проверки за незаконни дейности в парка Витоша

Горски служители с две последователни проверки за незаконни дейности в парка Витоша

Снимка:

Ще бъдат образувани административно-наказателни производства по Закона за горите и екологичното законодателство

На 30 октомври и 9 ноември 2015 г. служители от Регионална дирекция по горите  (РДГ) – София,  Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) – Благоевград, ТП Държавно горско стопанство (ДГС) – София, Регионална инспекция по околна среда и водите (РИОСВ), Дирекция на Природен парк „Витоша“, Общинска администрация – София, в присъствието на представители на „Витоша ски“ АД, стопанисващи ски-писта „Витошко лале“, са направили проверки по сигнали за незаконни дейности на територията на парка, в района на хижа „Алеко“.

Проверяващите са констатирали подмяна на отводнителни и дренажни съоръжения на ски-писта „Витошко лале“, както и монтиране на временен обект за продажба на напитки и пакетирани храни на долната станция на ски-пистата. Документи за ремонта и разрешителни за изграждането на такъв пункт не са предоставени.

Едновременно с това инспектиращите са установили, че са премахнати скали (морени), унищожен е повърхностният почвен слой и горскодървесна растителност в дървопроизводителна територия чрез използване на тежка строителна техника, която и в момента е на терена.

За незаконосъобразните дейности ще бъдат образувани административно-наказателни производства по Закона за горите и екологичното законодателство. Ще бъде уведомена и прокуратурата за извършване на проверка на престъпления по Наказателния кодекс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.