1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Готова е Наредбата за определяне на базисните цени върху гори и земи от горския фонд

Готова е Наредбата за определяне на базисните цени върху гори и земи от горския фонд

Увеличението на базисните цени в Наредбата е средно 6 пъти

С 4 пъти средно ще се увеличат цените, които се заплащат при промяна на предназначението и учредяване право на ползване и сервитути върху горски имоти, спрямо цените от 2004 г. Това се предвижда с подготвените промени в Наредба за определяне на базисни цени, цени за изключените площи и учредяване право на ползване и сервитути върху гори и земи от горския фонд. В частта, свързана с диференциране на зоните, обособени за защита от урбанизация, промените са продиктувани от факта, че през последните години се наблюдава тенденция на свръхтърсене на недвижими имоти за строителни терени в атрактивни зони. Това се отнася за територии по Черноморието, в курортите - Боровец, Пампорово, Банско, в близките до регулационните граници гори и земи от горския фонд, както и  до големите населени места, крайпътни имоти до магистрали, първокласни пътища и пътища до туристически забележителности.

Увеличението на базисните цени в Наредбата е средно 6 пъти. Измененията, които се предлагат са на базата на ценови анализи от достоверни пазарни свидетелства за сключени сделки. Подготвяните промени имат за цел да се прекрати досегашната практика, при която след промяна на предназначението на такива имоти и превръщането им в урбанизирани територии, пазарната им цена се увеличава с десетки пъти и носи голяма печалба за инвеститорите. С увеличението на базисните цени се регулира и обезщетението, което се заплаща при отчуждаване на горски имоти.

С проекта на Наредбата се актуализират и цените на земята според типа месторастене с 25%. Цените на отсечения объл дървен материал също се променят с 24%, т.к. според данни на ИАГ от 2004 до 2007 г. цената на един обезличен куб.м дървесина се е увеличила от 49,93 на 61,94 лв., което е с 1,24 пъти. От своя страна добивните разходи /за сеч, първична обработка и извозване/ от 2004 г. насам са се увеличили  от 16.60 лв. на 18.39 лв., което е с 11%  на тези разходи. Средните разходи за създаване на насаждение се актуализират с 64%, т.к. според данни на ИАГ те са се повишили от 2 900 лв./ха на 4 800 лв./ха.

Съществени изменения в сега действащата Наредба се предвиждат и за оценка на щетите, като в нея се създават разпоредби, които регламентират реда за определяне стойността на щетите при природни бедствия, като ветровали, пожари свлачища и др. До момента те не са били разписани, което е създавало трудности при застраховане на имоти, отпускане на помощи, обосновка на защитени мероприятия и др. С промените в Наредбата ще се даде възможност и за удължаване с не повече от 1 г. на срока за валидност на удостоверенията за оценка. Това ще се прави случай, когато то изтича не по вина на възложителя и в случайте, когато няма изменение в оценявания имот и действащата нормативна уредба. С Наредбата ще се определя и типа месторастене на земята под застроените площи в горския фонд. Това ще става, като за месторастене се приеме типа на месторастенето на съседната залесена територия , която е устроена по лесоустройствен проект.

В Наредбата се предвижда още да отпадне оценката на насажденията за реконструкция, поради премахването на тази категория насаждения.

Целият текст на Наредбата може да видите тук


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.