1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Грийнпийс тръгва на корабно турне около Европа, за да подкрепи рибарите с ниско въздействие върху морето

Грийнпийс тръгва на корабно турне около Европа, за да подкрепи рибарите с ниско въздействие върху морето

Преговорите за реформата на Общата рибарска политика навлизат в своята финална фаза

Корабът на „Грийнпийс” Arctic Sunrise започва днес своята обиколка в подкрепа на крайбрежните дребномащабни рибари с ниско въздействие върху околната среда. Това се случва в момент, когато преговорите за реформата на Общата рибарска политика (ОРП) навлизат в своята финална фаза. С десетилетия ОРП е благоприятствала индустриалния риболов, който заплашва бъдещето на рибата и на моретата. Крайбрежните общности, които зависят от риболова, страдат от последиците от тази неустойчива политика.

Промишленият риболов изпразва морето ни

“Над 60% от рибните запаси в Европа са свръх експлотатирани и не са способни да се възстановят”, коментира Деница Петрова от Грийнпийс България.

“Европейската индустриална флота е толкова мощна, че може да улови 2 до 3 пъти повече риба, отколкото рибните запаси са способни естествено да се възстановят (по данни на Европейската Комисия от 2011 г.). Време е да се промени курса на Общата рибарска политика и да се даде приоритет на крайбрежните рибари, с ниско въздействие върху моретата. Само така може да се осигури бъдеще и на моретата, и на рибарите.”

Общата рибарска политика в момента се ревизира, като финалните преговори се водят между Европейския парламент (подкрепящ смислени реформи) и националните правителства. Риболовни нации като Испания и Франция засега неизменно се застъпват за краткосрочните интереси на индустриалната риболовна флота, въпреки че в голямата си част риболовът в страните им е дребномащабен.

В България близо 90% от риболовните кораби са дребномащабни – т.е. страната ни би имала пряк интерес от подкрепа на именно такъв тип риболов.

„Европейските правителства трябва да балансират размера на флотата спрямо рибата, която е налична в морето. Да се прекратят най-разрушителните практики и да се окаже подкрепа на рибарите, които ловят риба отговорно, като се запазят работните места в крайбрежните общности”- добави Деница Петрова.

Корабът Arctic Sunrise – високоговорител на крайбрежните рибари

По време на своето пътуване корабът Arctic Sunrise ще посети 9 страни (Румъния, България, Гърция, Хърватска, Словения, Италия, Испания, Франция и Великобритания). Грийнпийс ще събира подписи на хартиени лодки ( http://myboat.gp/bg/ )  в подкрепа на крайбрежните рибари, призовавайки министрите на ЕС да дадат преференциален достъп до ресурси на тези рибари. Рибари ще пътуват на Arctic Sunrise, носейки фенер от страна в страна, символизиращ общата кауза за съхранението на европейските морета.

"Европейските министри по рибарство и депутатите трябва да погледнат отново нашия сектор” – заяви Джери Пери, говорител на движението LIFE (low impact fishers of Europe – обединение на европейски рибари с ниско въздействие). Крайбрежните рибари представляват 80% от риболовната флота и дават мнозинството работни места в сектора. И въпреки че сме кръвоносната система на рибарските общности – получаваме само малък процент от квотите. И за да сме сигурни, че рибарството ще има бъдеще - тази ситуация трябва да се промени.”

Програмата на събитието в България може да видите в рубрика Прояви на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.