1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Груповият лов на дива свиня се открива в първата събота на октомври

Груповият лов на дива свиня се открива в първата събота на октомври

Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов

 

Първата събота на октомври започва лова на местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня. Тази година датата е 5-ти октомври 2013 г. (събота). Сроковете за ловуване на дивеч са разписани в Закона за лова и опазване на дивеча. Във връзка с това Изпълнителната агенция напомня за задължителните разпоредби, които трябва да спазва всеки ловец по отношение на безопасността при провеждане на излети с цел предотвратяването на инциденти.

Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов. Глобата в този случай е от 200 до 2 000 лв. Ако същото нарушение се направи отново в срок от една година от влязло в сила наказателно постановление, санкцията става от 3 000 до 5 000 лева.

Всички ловци, участващи в групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч трябва да са екипирани с шапка, жилетка или облекло с ярък сигнален цвят. При липса на светлоотразителни елементи те подлежат на санкция в размер от 100 до 500 лева.

При използване на гладкостенно оръжие по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм. Разрешена е употребата само на боеприпаси тип „куршум“. Тази мярка се налага с цел ограничаване на инцидентите при провеждането на ловните излети.  

Преди началото на лова се провежда задължителен инструктаж, проверява се наличието на ловен билет, членска карта и разрешително за носене на ловно оръжие на всеки член от дружинката и се попълва съответното разрешително.

Проверките на служители на Изпълнителна агенция по горите съвместно с представители на Министерство на вътрешните работи продължават. Строго ще се следи за спазването на Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за прилагането му.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.