1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Хиляди любители на природата ежегодно посещават резервата „Сребърна”

Хиляди любители на природата ежегодно посещават резервата „Сребърна”

Най-силен интерес сред посетителите предизвикват пеликаните и чаплите

Близо 7000 души са посетили резервата „Сребърна” през тази година. Това сподели директорът на музея Росен Илиев. От тях 2000 са чужденци. Посещаемостта се запазва в близки граници през годините. Илиев посочи, че преди пет-шест години е имало спад на посещенията, в музея са очаквали кризата да се отрази и сега, но опасенията им се оказали излишни. Музеят е създаден през 1983 г. От тогава над 700 000 души са разгледали експозицията.

Уникалното в музея е телевизионната мониторна система, която предава жива картина от резервата във всеки един момент. Камерата е монтирана в близост до колонията на пеликаните, а в музея на голям плазмен екран и туристите могат да наблюдават интимни моменти от живота на самата колония. Системата работи от шест години, като е уникална не само за страната, но и за Европа.

Експонатите в музея са близо 300. Експозицията е разположена в шест зали. Могат да бъдат разгледани най-характерните птици като чапли и пеликани, както и най-характерните бозайници, сред които благородни елени, сърни, глигани. По думите на Илиев, най-силен интерес сред посетителите предизвикват пеликаните и чаплите. Експонатите са набавяни през годините чрез препариране, дейност, която вече не е възможна, тъй като обитателите на езерото са или застрашени от изчезване или са защитени от закона. Вече от седмица тече ремонт на музея в Сребърна и засега той временно е затворен за посещения.

В района на резервата има обозначени много екопътеки, съобщи Илиев. Две шосета минават по хълмовете източно и западно от езерото и достигат до река Дунав. Има беседки, дървени кули за наблюдение на птици, заслони, места за пикник и палатки, районът е голям и благодатен за туризъм. Разходките с лодкаи в езерото са забранени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.