1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Хванато е лице, превозващо незаконно 1600 кг риба

Хванато е лице, превозващо незаконно 1600 кг риба

Задържани са и четирима бракониери при акции на мобилни групи на ИАРА, инспектори от сектор “Рибарство и контрол” Шумен и полицаи

Специализирана мобилна група на ИАРА, инспектори от сектор “Рибарство и контрол” Шумен и служители на РУ “Полиция” Шумен са извършили съвместна акция за нерегламентиран превоз на риба. В района на околовръстното шосе на град Шумен, контролните органи са спрели за проверка бус “Мерцедес” със силистренска регистрация. При проверката на автомобила е установено, че  буса е на фирма ЕТ “Поп – 90 – Комерс“ от Тутракан и превозва голямо количество прясно уловена риба. Превозваната риба е била 1600 кг от видовете каракуда, бяла риба и щука.  Лицето е имало документи за превоз на 1490 кг охладена каракуда, но рибата е била жива, за което няма ветеринарен сертификат и специализирани уреди за превоз. Не е имало документи за произход и превоз на останалите 110 кг риба /бяла риба и щука/. Контролните органи са установили и наличие на маломерна бяла риба.

На нарушителя с инициали В.Т. от град Тутракан са съставени актове за нерегламентиран превоз на риба, липса на документи за произход на част от рибата и превоз на маломерна риба.

На място са извикани и служители от Областна дирекция на Агенция по безопасност на храните Шумен, които са наложили възбрана на цялото количество риба и са взели проби за изследване.

Друга мобилна група на ИАРА, инспектори от сектор “Рибарство и контрол” Шумен и служители на РУ “Полиция” Омуртаг са извършили акция по залавяне на бракониери. Контролните органи са предприели 24-часово наблюдение на язовир “Ястребино”, където е засечена бракониерска група от 4 лица. Със съдействието на органите на реда на входа на град Омуртаг са задържани четиримата бракониери. В автомобила - джип “Нисан Патрол”, с който са пътували, са открити 1200 метра мрежи, лодка с две гребла, уловена 50 кг риба от вида шаран, сулка, каракуда и костур, като голяма част от шарана е бил маломерен. Лицата са задържани за 24 часа в РУ “Полиция” Омуртаг и срещу тях е образувано досъдебно производство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.