1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ИАГ отчита добри резултати от проведените лесозащитни мероприятия

ИАГ отчита добри резултати от проведените лесозащитни мероприятия

В района на Регионална дирекция по горите – Благоевград биологично са третирани над 1200 дка иглолистни горски масиви

По данни на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) е постигнат пълен ефект в борбата срещу един от най-опасните насекомни вредители по листата на дърветата - гъботворката. Спряно е обезлистването и при иглолистните насаждения, нападнати от боровата листна оса. Резултатите са от проведената през пролетта авиоборба срещу вредители по иглолистните и широколистните гори.

В териториалния обхват на Държавно горско стопанство - Старо Оряхово и Държавно ловно стопанство - Несебър са третирани 36 500 дка широколистни гори. Обработването е извършено с биологичен продукт за растителна защита с вертолети за третиране на площи. Борбата срещу широколистния вредител е традиционна и се извършва периодично, през 7-8 години, преди достигане на пика на развитие на вредителя.

Също така в района на Регионална дирекция по горите – Благоевград биологично са третирани над 1200 дка иглолистни горски масиви. Благодарение на проведената авиоборба е спряно обезлистването на иглолистните насаждения, причинено от боровата листна оса. Насекомният вредител се среща по боровите култури у нас.    

Третирането на горските насаждения с биологични продукти за растителна защита е безвредно за хората и животните, но е изключително важно за дървесните видове. Провеждането на лесозащитни мероприятия предотвратяват частични, а много често и по-големи обезлиствания, водещи до загуба на прираст, загиване на отделни дървета, а понякога и на цели насаждения. Ако не се предприемат навременни действия е възможно нарушаване не само на екологичната стабилност, но и нанасянето на значителни икономически щети.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.