1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ИАГ предвижда общо 246 хил. куб. м дърва за горене през новия отоплителен сезон

ИАГ предвижда общо 246 хил. куб. м дърва за горене през новия отоплителен сезон

Данните са на държавните предприятия, които управляват горските територии държавна собственост

Общо 246 хил. пространствени кубически метра дърва за горене се предвижда да бъдат предоставени от склад през новия отоплителен сезон за лична употреба. Това съобщиха от Изпълнителната агенция по горите, предаде агенция „Фокус”.

Данните са на държавните предприятия, които управляват горските територии държавна собственост. В шестте предприятия цените варират в диапазона 25-35 лв. за пространствен кубически метър за дървата от широколистни дървесни видове и 20-22,50 лв. за пространствен кубически метър за иглолистните дърва, в зависимост от региона.

Предвидените количества за продажба на дървесина на корен са общо 385 хил. пространствени кубически метра. Цените са съответно 10.00 лв. за пространствен кубически метър за широколистните дървесни видове и 4.00 лв. за иглолистните видове.

Добиването на дървесина може да се извършва от самите физически лица при спазване на изискванията и разпоредбите на Закона за горите. Ползването на дървесина по този ред изисква дърветата, подлежащи на сеч да са маркирани, да са издадени позволителни за сеч на насажденията, да са спазени правилата за сеч, транспортиране на дървесината с превозни билети, и др.

Населението по места може да събира сухата и паднала, отсечена и неизвозена дървесина, остатъците от дървесина в сечища, след тяхното освидетелстване, стояща дървесина на корен при провеждане на отгледни сечи във високостъблените гори до 60 години, при провеждане на сечи в нискостъблените гори и издънковите гори за превръщане в семенни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.