1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ИАГ: Продаването на държавни имоти на безценица трябва да спре

ИАГ: Продаването на държавни имоти на безценица трябва да спре

Изпълнителната агенция по горите настоява за промени при изготвянето на пазарни оценки на имоти

 За целта инициира диалог с ресорните министерства, отговорни за казусите с така наречените „горски заменки“.

Александър Дунчев, изпълнителен директор на ИАГ

Александър Дунчев, изпълнителен директор на ИАГ


„“Горските заменки“, които се извършиха преди около 10 години, са ключов проблем за обществеността, тъй като те засегнаха най-красивите държавни гори, Черноморието и планинските курорти. Като започнем от най-красивия плаж Камчийски пясъци, като минем през Кара дере, през Иракли, през Шабла, най-красивите места по Черноморието бяха предоставени на частни бизнесмени. Но защо това е проблем? Бяха дадени за жълти стотинки, ЕК извърши проверка и 2014 година излезе с решение, че това предоставяне на държавни имоти на много ниски цени е държавна помощ и разпореди на България да си възстанови тази държавна помощ."
Държавата обаче е получила много малка част от сред ствата за заменените гори въпреки, че се водят съдебни процедури срещу частни лица. Страната ни попада и под наказателни процедури от Европа. Според Александър Дунчев основата на проблема е нормативна.
„Да се изготвят пазарни оценки, взимайки се предвид фиктивните цени на сделките на пазара на имоти. И тези фиктивни цени се използват от съдебни, експертни и всякакви институции за оценяването на държавните имоти, които се продават или разпореждат и това води до щети за държавата и това продължава въпреки процедурите на ЕК и в момента го виждаме във всички тези съдебни процедури. Вещите лица използват сделки като пазарни аналози с фиктивни цени, както е правено и до сега, всички тези случаи, те си продължават. Напомням за случая с разкритите сделки в община Божурище. Това са пресни случаи и това няма спиране. Заменките са просто първият случай, който разкри схемата, но никой не направи нищо, за да я промени и ние сега искаме да осветим и да се вземат вече мерки и да се приключи с тези схеми."
Изпълнителната агенция по горите настоява за законови промени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.