1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Започна отглеждането на полезащитни горски пояси, създадени по проект „Земите и горите на орела“

Започна отглеждането на полезащитни горски пояси, създадени по проект „Земите и горите на орела“

В новосъздадените полезащитни горски пояси, по проект „Земите и горите на орела“, започна почистването на нежеланата тревна растителност, появила се след обилните дъждове. Междуредията в младите насаждения се обработват механизирано с машини, докато растителността около фиданките се премахва ръчно и след това се окопават.

Първото отглеждане и полагането на грижи за младите фиданки е изключително важно. То е много трудоемко, но от него зависи как ще започне развитието си новосъздадената култура, обясни зам.-директорът на ТП ДЛС-Балчик инж. Радослав Радев. Той сподели още, че в зависимост от терена, почвата, атмосферните условия и дървесния вид е възможно отглеждането на фиданките да продължи до пет години.

Новите полезащитни горски пояси по проекта, които създадохме на територията на ТП ДЛС-Балчик, ТП ДГС-Генерал Тошево и ТП ДГС-Добрич са в много добро състояние. Ако отглеждането на културите се извършва своевременно, очаквам скоро да се похвалим с първите широколистни гори, които ще се появят в Североизточна България, благодарение на „Земите и горите на орела“, допълни инж. Радев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.