1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ИАГ сигнализира министър Иванов за повишена опасност от пожари и необходимост от спиране на косенето на ливади

ИАГ сигнализира министър Иванов за повишена опасност от пожари и необходимост от спиране на косенето на ливади

Поради високите температури през последните дни, липсата на валежи, обстановката в страната се усложни

По информация на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) от началото на юли до момента са регистрирани 55 горски пожара. Те са засегнали обща площ от 4 586 дка горска територия, от които 1 252 дка иглолистни и 2 589 дка широколистни гори, 102 дка смесени насаждения, 143 дка треви и незалесени горски площи. 1 377 дка са пораженията само от последния пожар над село Калугерово. 

Агенцията сигнализира министъра на земеделието д-р Иван Иванов за повишената опасност от пожари. Сред водещите причини за възникването им е косенето на ливади, което е и причина за издаването на забраната за тези дейности в следващите дни. ИАГ е държавен контролен орган и следи пожароопасната обстановката в страна и информацията, свързана с повишаване на  опасността от  възникване на пожари в горите. Поради високите температури през последните дни, липсата на валежи, обстановката в страната се усложни и рискът от възникване на пожари достигна екстремни стойности. Прогнозата е запазване на високите температури и тенденцията за трайно засушаване, поради това е наложително да се предприемат мерки за намаляване на опасността от възникване на горски пожари. Това налага спиране на земеделски дейности, като косене с машини и палене на стърнища, като едни от често срещаните източници на опасност за причиняване на пожари. 

С цел опазване на земеделските и горски територии, Министърът на земеделието е издал на 22 юли 2022 г. Заповед за забрана за косене на тревата, машинно почистване (мулчиране), включително и почистване на храсти през периода от 25.07.2022 г. до 07.08.2022 г., включително. 

При неспазване на Заповедта ще бъдат налагани глоби или имуществени санкции.

Министерство на земеделието и Изпълнителна агенция по горите отправят отново апел към всички граждани да бъдат с повишено внимание и да спазват противопожарните правила при пребиваване в горските територии, както и в непосредствена близост до тях.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.