1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ИАРА изследва производството и консумацията на риба и миди у нас

ИАРА изследва производството и консумацията на риба и миди у нас

Кръгла маса по проблемите на аквакултурите събра браншовици във Варна

42 разрешителни са издадени са изграждане на ферми за аквакултури, като от тях осем са финансирани по Оперативна програма „Рибарство“. Средната стойност на инвестицията в една ферма за черноморски миди е между 2 и 3 млн. лв. Това съобщи във Варна изпълнителният директор на ИАРА д-р Драгомир Господинов. Той участва в първата по рода си кръгла маса по проблемите на аквакултурите у нас. Срещата е инициирана от Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ Фиш.

Няма опасност от свръхпроизводство на черни миди в страната ни, отговори д-р Господинов на опасенията на производителите. Данните за 2011 г. показват, че фермите са произвели 746 тона. Освен на вътрешния пазар и страните от ЕС, деликатесите се изнасят и за страни като Япония и Китай. Те са търсени заради вкусовите им качества.

Агенцията по рибарство и аквакултури е започнала изследване за производството и консумацията у нас на морски дарове, соленоводни и сладководни риби. Данните, събрани съвместно с Националния статистически институт, ще бъдат изнесени на 15 декември. По-късно те ще бъдат представени от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Брюксел. Тогава страната ни ще защитава квота за улов на калкан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.