1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ИАРА конфискува над половин тон калкан от началото на годината

ИАРА конфискува над половин тон калкан от началото на годината

Само за първите три месеца на годината са извършени над 470 проверки по цялото Черноморие

От началото на година досега е конфискуван над половин тон калкан. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция  по рибарство и аквакултури Янчо Янев пред в град Несебър. Той подчерта, че само за първите три месеца на 2016 година са извършени над 470 проверки по цялото Черноморие. „При тях  са иззети около 6 км. бракониерски мрежи за калкан. Има съставени 8 акта на лица, извършващи нерегламентиран улов на калкан“, допълни Янев. По думите му, в момента Агенцията извършва засилен контрол върху улова на маломерен калкан.

„Страната ни пое ангажимент да намали разрешителните за улов на калкан с около 20 %. Тази година има нов срок за забрана на улов на калкан, който влезе в сила с регламент на Европейската комисия в началото на годината“, каза изпълнителният директор на ИАРА . Той уточни, че промяната в сроковете е поради по-ранното изхвърляне на хайвера на калкана.

Янев посочи, че критериите за риболовците са завишени. „Само за риболовци, които нямат издадени наказателни постановления, актове, нарушения и са си изпълнили квотата за последните две години на 100%, са получили квота за калкан за 2016 година“,  обясни Янев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.