1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ИАРА отвори мярка 2.2 „Акваекологични мерки” от ОП „Рибарство”

ИАРА отвори мярка 2.2 „Акваекологични мерки” от ОП „Рибарство”

Безвъзмездната финансова помощ се предоставя под формата на премии на лица, които развъждат и отглеждат аквакултури

Със заповед на изпълнителния директор на ИАРА г-н Явор Недев, стартира приема на заявления за кандидатстване по мярка 2.2 „Акваекологични мерки” от Приоритетна ос № 2 „Аквакултура, риболов във вътрешни водоеми, преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура” от Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство” /2007 – 2013 г./.

По мярката ще се подпомагат проекти, насочени към използването на методи за производство на аквакултура, благоприятстващи опазването и подобряването на околната среда и съхранението на ресурсите.

Дейностите по мярка 2.2 трябва да са свързани с:

  • подпомагане преструктурирането на производството на аквакултури към методи за производство, щадящи околната среда;
  • подпомагане производителите на аквакултури за получаване на сертификати за съвместимост с екологичните стандарти, осигуряващи възможност за пускане на произвежданите от тях продукти на пазара на Общността;
  • стартиране производството на биологични продукти от аквакултура в страната.

Безвъзмездната финансова помощ се предоставя под формата на премии на лица, които развъждат и отглеждат аквакултури. Премията се изчислява на база един или повече от следните критерии:

  • загуба на доход във връзка с прилагането на акваекологични мерки;
  • допълнителен разход, който е резултат от прилагането на акваекологични методи, надхвърлящи добрата производствена практика в аквакултурата.

Общият бюджет по мярка 2.2 „Акваекологични мерки” е на стойност  5 633 474 лв.

За безвъзмездна финансова помощ може да се кандидатства по следните допустими сектори:

Сектор 01 - Производство на аквакултури, включващо опазване и подобряване на околната среда, природните ресурси, генетичното разнообразие, контрола и управлението на характерните черти на зоните за аквакултури:

дейност 1: възстановяване и поддържане на местообитанията на растителни и животински видове в рамките на стопанствата за аквакултури;
дейност 2: осигуряване на подслон и храна на защитени видове птици, в чиито местообитания е разположено аквакултурното стопанство;
дейност 3: опазване на водната околна среда в рамките на аквакултурното стопанство чрез дейности, които надхвърлят добрата производствена практика в аквакултурата;

Сектор 02 - Прилагане на Схема на Общността по управление на околната среда и одитиране;

Сектор 03 - Производство на биологична аквакултура чрез екстензивно или полуинтензивно отглеждане.

Безвъзмездната финансова помощ за проекти по сектор 01 се предоставя ежегодно въз основа на представен акваекологичен план, а премиите за проекти по сектор 2 и сектор 3 се предоставят еднократно за целия програмен период.

Финансовата помощ е в размер до 100 % от изчисления размер на премията, от които 75 на сто се осигуряват от Европейския фонд за рибарство /ЕФР/ и 25 на сто от държавния бюджет на Република България.

По мярката могат да кандидатстват еднолични търговци или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите.

Повече информация за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка 2.2 „Акваекологични мерки” е публикувана на интернет страницата на ОП “Рибарство” www.oprsr.government.bg.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.