1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ИАРА сключи договор за реконструкция на рибарско пристанище „Св. Никола“ - гр. Черноморец

ИАРА сключи договор за реконструкция на рибарско пристанище „Св. Никола“ - гр. Черноморец

Снимка:

Безвъзмездната финансова помощ по проекта е 9 414 757,09 лв.

Днес, 18 юли, ИАРА сключи договор с община Созопол за реконструкция и модернизация на рибарско пристанище „Св. Никола“ на гр. Черноморец по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”. Договорът беше официално подписан от изпълнителния директор на ИАРА д-р Драгомир Господинов и кмета на община Созопол Панайот Рейзи.

Това е вторият договор за реконструкция на рибарско пристанище. Общата стойност на проекта е близо 10 млн. лв., като безвъзмездната финансова помощ по оперативната програма е 9 414 757,09 лв.

Основна цел на инвестиционния проект е реконструкция и модернизация на съоръженията на рибарския пристан за превръщането му в рибарско пристанище с достатъчен капацитет на пристанищните съоръженията. За реализирането на тази цел ще бъдат създадени подходящи условия за защитени пристани за швартоване и техническо обслужване на плавателните съдове, разтоварване на уловите, осигуряване производство на лед, възможности за съхранение на уловите, осъществяване на контрол и окачествяване, места за провеждане на търгове за първа продажба, изграждане на подходящи санитарни зони, организиране на транспорт и др.

Проектът предвижда изграждането на оградно съоръжение (вълнолом), плаващи понтони за ранжиране на акваторията, пирс за рибарски кораби, лодъчни пристани с хелинг и сграда за рибна борса и административно обслужване. Капацитетът на съществуващото рибарско пристанище се разширява до 96 лодкостоянки за рибарски кораби с дължина от около 7 до 12 метра и се открива възможност за домуване на 10 оразмерителни кораба тип „Балтик“ с максимален тонаж до 200 тона.

Проектът за реконструкция и модернизация на рибарско пристанище „Св. Никола“ на гр. Черноморец има за цел достигане на адекватен на нуждите капацитет за безопасно приставане, престояване и обслужване на рибарски кораби и осигуряване на ефективно, безопасно и хигиенично оборудване за разтоварване и временно съхраняване на уловите, както и за подобряване на работните условия.

Безвъзмездната финансова помощ по проекта е 9 414 757,09  лв. и представлява 100% от одобрените инвестиционни разходи. Изграждането на модерно рибарско пристанище на територията на община Созопол ще повиши многократно контрола и ще ограничи нерегламентираните риболовни дейности.

Чрез изграждането на рибна борса на територията на пристанище гр. Черноморец ще бъде дадена възможност на рибарите за директна продажба на улова. Същевременно крайният потребител ще може да се снабди с риба от първа ръка, без участието на прекупвачи, което е своеобразен регулатор за пазара на риба в града. Сградата отговаря на всички ветеринарно-санитарни и хигиенни изисквания.

Срокът на изпълнение /реализация/ на проекта е 24 месеца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.