1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Информационна среща за съхненето на поясите в Добруджа ще се проведе в ДЛС-Балчик

Информационна среща за съхненето на поясите в Добруджа ще се проведе в ДЛС-Балчик

Tрябва да се пристъпи към незабавна реконструкция на поясите и залесяване с по-устойчиви видове

На 23.09.2021г., от 13:00 часа, на територията на ДЛС-Балчик ще се проведе среща свързана със застрашителното съхненето на голяма част от ясеновите пояси в Североизточна България. Експерти от различни институции ще Ви запознаят с резултатите от пробите, които бяха взети през последните две години, както и с набелязаните от тях мерки за справяне с проблема.

Както всички знаете, от информацията която сме подавали през последните месеци, процеса е необратим. От Института за гората към БАН, ЛЗС-Варна и РДГ-Варна смятат, че трябва да се пристъпи към незабавна реконструкция на поясите и залесяване с по-устойчиви видове. Според директорът на Института проф. Георги Георгиев причините за съхненето са комплексни и е време да се вземат мерки, защото са засегнати пояси на територията на три поделения: ДЛС-Балчик, ДГС-Генерал Тошево и ДГС-Добрич.

По време на работната среща ще имате възможност да се запознаете със заключенията на учените и да се включите в дискусията по темата, за да могат да бъдат набелязани възможно най-адекватните мерки, които да доведат до възстановяване на така важните за Добруджа полезащитни пояси.

Очакваме всички заинтересовани малко преди 13:00 часа на паркинга на бензиностанция „Лафи“, която се намира на кръстовището на пътищата Балчик-Добрич и Варна-Дуранкулак.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.