1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Иновативно производство на биоенергия в Холандия

Иновативно производство на биоенергия в Холандия

Как - чрез специална обработка на дървесина

Чрез специална обработка на дървесината в Холандия се произвежда биоенергия. Дървеният материал от върби се събира веднъж на всеки две или три години. Крайният продукт се използва за гориво, както и за специално отопление във фермите за свине и птици.

В резултат на преминаването към възобновяеми енергийни източници, търсенето на дървесна биомаса се разширява. Чрез внос на биомаса и използването на остатъци от дървесина като основа за промишлеността, в Холандия, се отделя все повече внимание за задоволяване на нарастващото търсене.

„Ние виждаме, че е налице увеличаване на търсенето на биомаса. Всъщност ние култивираме само 10 процента от горите за производство на дървесна биомаса в страната. Останалото количество внасяме от други държави. Ставаме все по-зависими от други страни. За да бъдем по-самостоятелни, отглеждането им трябва да се разширява в Холандия. Всяка година се засаждат нови гори. Като цяло има 45 хектара в Холандия, но този дял продължава да бъде все още малък", коментира Мартин Бустен.

Автор: Анелийз Бакер 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.