1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Инспектори на ИАРА са извършили масирани проверки по реки и водоеми в страната

Инспектори на ИАРА са извършили масирани проверки по реки и водоеми в страната

Съставени са 36 акта за нарушения по Закона за рибарството и аквакултурите

Инспектори на ИАРА са извършили масирани проверки по реки и водоеми в страната. Общо са проверени 751 любители риболовци, като са съставени 36 акта за нарушения по Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/, основно за риболов без билет. Иззети са и 980 метра бракониерски мрежи.   Инспекторите на ИАРА са извършили проверки и в над 20 търговски обекта в страната за продажба на риба и рибни продукти, но при тях не са констатирани нарушения.

Над 300 метра бракониерски мрежи са иззели инспектори на ИАРА Шумен от язовир “Тича”. По сигнал, инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Шумен съвместно с любители риболовци от гр. Велико Търново са извършили проверка на язовир “Тича”. При обхода на язовира в района на село Кьолмен и Ивановския ръкав са открити и извадени 7 броя бракониерски мрежи с обща дължина 320  метра. Уловената в тях над 90 кг риба /45 кг платика, 25 кг каракуда, 20 кг бяла риба/ е върната  незабавно във водата. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител. По време на проверката е съставен и един акт  на  лице с инициали А. М. от с. Мокреш, община Върбица за извършване на нерегламентиран улов.

500 метра бракониерски мрежи за иззети от язовир “Дъбника” край Враца. По сигнал на любители риболовци, инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Враца са извършили проверки на язовир “Дъбника” в землището на град Враца. Във водоема са открити 10 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 500 метра. Уловената в тях  около 240 кг риба (каракуда) е освободена и пусната обратно във водата. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен нарушител.

Над 500 любители риболовци са проверени от инспектори на ИАРА Плевен през последната седмица. За период от една седмица /19-25.03.2012 г./, инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Плевен са извършили 22 проверки по спазване на Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/.  Обект на проверки са били реките Дунав/от р.км. 560 до р. км 648/, Искър, Вит, Осъм, язовир “Горни Дъбник”, както и търговската мрежа за продажба на риба и рибни продукти на територията на област Плевен.

Целия материал за извършените от ИАРА проверки по реки и водоеми четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.