1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Инспектори на ИАРА са иззели 1 412 метра бракониерски мрежи

Инспектори на ИАРА са иззели 1 412 метра бракониерски мрежи

Съставени са и 7 акта за нарушения при проверки на водоеми в страната

През последните дни, инспектори на ИАРА са иззели общо 1 412 метра бракониерски мрежи при проверки на водоеми в страната. Съставени са и 7 акта за нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите.

Мобилна група на ИАРА и инспектори от сектор “Рибарство и контрол” Пловдив са извършили проверка на язовир “Пясъчник”. При обхода на водоема са открити 600 метра бракониерски мрежи. Те са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител. Уловената в мрежите около 21 кг риба /шарана и каракуда/ е освободена и върната в язовира.

По подаден сигнал за извършване на бракониерски риболов с мрежи на баластиерите до река Искър в землището на с. Писарово, екип от инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Плевен съвместно с полицаи от РУ “Полиция” гр. Кнежа извършват проверка на място. В района, контролните органи спират за проверка лек автомобил „Субаро”.  Установява се, че в автомобила се превозват рибарски мрежи с риба и гумена лодка. Нарушителите са заведени в РУ “Полиция” гр. Кнежа, където са дали писмени обяснения и са им съставени 3 акта, съгласно ЗРА.  Два акта за извършване на незаконен стопански риболов и един акт  за нерегламентиран превоз на риба. От бракониерите са иззети една гумена лодка с гребла, 16 бр. рибарски мрежи с обща дължина 800 метра и 10 кг риба /каракуда/, която е дарена на Социален патронаж – гр. Никопол.

По подаден сигнал на тел. 112, инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Хасково са извършили проверка на язовир “Широка поляна”, с. Широка поляна, област Хасково. От водите на язовира са извадени 2 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 12 метра. Инспекторите са извършили и проверка на язовир “Ивайловград”. Там са съставени 4 акта за нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите. Актовете са за улов на риба в период на забрана; улов на маломерна риба и с повече от разрешения брой риболовни уреди. От контролните органи са иззети 3 бр. въдици, 3 бр. макари, 1 бр. сара с обща дължина 70 метра, една гумена лодка с две гребла.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.