1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Инспектори на ИАРА са иззели 2850 метра бракониерски мрежи при проверки на водоеми в страната

Инспектори на ИАРА са иззели 2850 метра бракониерски мрежи при проверки на водоеми в страната

Съставени са констативни протоколи срещу неизвестни извършители

През последните три дни, инспектори на ИАРА са иззели общо 2850 метра бракониерски мрежи при проверки на различни водоеми в страната.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Хасково са извършили проверка на язовир ”Тракиец”. Контролните органи са предприели наблюдение на водоема.  В ранните часове на деня е забелязано лице, което влиза с лодка в язовира и започва вадене на мрежи от водата. Нарушителят е хванат при излизането му на брега. Той е отказал на инспекторите да представи документи за самоличност и е напуснал водоема. Контролните органи са иззели от бракониера гумена лодка, 2 бр. весла, 4 бр. хрилни мрежи с обща дължина 320 метра. Уловената риба 35 кг предимно каракуда, шаран и бяла риба е освободена и върната обратно във водата. Лицето ще бъде издирено от органите на РУП МВР гр. Хасково за съставяне на актове.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Кърджали са извършили проверка на язовир “Кърджали”. При обхода на водоема е открита и извадена от водата една бракониерска хрилна мрежа с обща дължина 50 метра. Тя е иззета и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Перник са извършили проверки на язовирите “Студена” и “Пчелна”. На язовир “Студена” са открити и извадени 6 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 300 метра. Те са иззети и е съставен протокол срещу неизвестен извършител. При проверка с катер на язовир “Пчелина” също е открита бракониерска мрежа с дължина 30 метра. Тя е иззета и е състава протокол.  В мрежите и от двата язовира не е имало уловена риба. Инспекторите от Перник са съставили и един акт на нарушител за извършване на риболов без билет.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Разград са извършили проверки на водоеми по сигнали. По сигнал от любител риболовец е извършена проверка на язовир “Бели Лом”, землище с.Ловско, община Лозница.Със съдействието на риболовеца във водата са открити и извадени 20 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 2000 метра. Уловената в тях 40 кг риба – каракуда, е върната във водата. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен нарушител. След получен сигнал за нарушител на микроязовир “Богданци” в с. Богданци, община Самуил, инспекторите на ИАРА Разград и служители от РУ “Полиция” Исперих са извършили съвместна проверка на място. Микроязовирът е общинска собственост и е предназначен за любителски риболов. На водоема е хванат бракониер, извършващ нерегламентиран стопански риболов. На нарушителя е съставен акт за извършване на стопански риболов без разрешително, съгласно ЗРА. От водата са извадени 3 бр. хрилни мрежи с обща дължина 150 метра, ширина 2 м и око 35 мм Уловената риба – 15 кг шаран, е върната във водата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.