1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Инспектори на ИАРА са иззели над 600 метра бракониерски мрежи при проверки на водоеми

Инспектори на ИАРА са иззели над 600 метра бракониерски мрежи при проверки на водоеми

Съставени са актове

През почивните дни инспектори на ИАРА са извършили проверки срещу бракониерски набези по водоеми в страната, както и за нерегламентирана продажба на риба. Общо са иззети 610 метра бракониерски мрежи и незаконни риболовни уреди – кърмаци.

Инспектори на сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Хасково са извършили проверка на язовир “Тракиец”. При обхода на водоема, са открити и извадени от водата 3 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 210 метра. Уловената в тях  8 кг. риба /шаран и каракуда/ е върната във водата. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспектори на сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Кърджали са извършили  проверка на язовир “Студен кладенец”.  При проверката са намерени и извадени от водата 4 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 400 метра. Те са иззети и е  съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител. Инспекторите на ИАРА Кърджали съвместно с РУ “Полиция” – Момчилград са хванали лице, извършващо нерегламентиран превоз на риба. Нарушителят с инициали Л. С.на 52 г. от Момчилград е превозвал  риба /шаран – 14.200 кг, каракуда – 15.700 кг, бяла риба – 1,900 кг/ без декларация за произход и без ветеринарен сертификат.  На  лицето е съставен акт. В своя защита нарушителят е повикал трима любители риболовци, но при тяхното идване се е оказало, че те не са си попълнили риболовните билет, за което и на тях са съставени актове.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Монтана са извършили съвместна операция с представители на 02 ГОДГ на ГПУ Видин за незаконно поставени риболовни уреди в река Дунав. В района на 755 -757 р. км, инспекторите са открили и извадили от водата кърмаци – 4 бр. лави с по 85 куки всяка или общо монтирани 340 куки. Риболовните уреди са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител. Инспекторите са извършили проверки и на търговски обекти и пунктове за продажба на риба в гр. Монтана, съвместно с представители на ОДБХ Монтана. Съставен е акт на лице, извършващо продажба на маломерна риба /щука/.

Мобилна група на ИАРА е извършила проверки по река Искър в района на Кнежа. В района на село Староселци са хванати две лица, извършващи нерегламентиран риболов без билети и улов на маломерна риба. Уловената от нарушителите маломерна риба – 2 бр. морунаж и толстолоб е върната в реката. На лицата са съставени актове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.