1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Инспектори на ИАРА Стара Загора са извършили проверки за нерегламентиран риболов

Инспектори на ИАРА Стара Загора са извършили проверки за нерегламентиран риболов

Снимка:

Иззети са 600 метра бракониерски мрежи

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Стара Загора са извършили проверки за нерегламентиран стопански и любителски риболов по водоеми в региона, както и за нерегламентирана продажба на риба в търговската мрежа.

На язовир „Копринка“ са извършени две проверки съвместно с  доброволци от Стара Загора. При първата проверка на 19 юни 2014 г. в местността „Симитлерски ръкав“ са забелязани две лица да пускат хрилни мрежи във водоема. При опит за залавянето им, бракониерите успяват да избягат, но самоличността им е установена в информационния масив на РУ „Полиция“ Казанлък. На лицата ще бъдат съставени актове за нарушение, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите. При тази проверка, инспекторите са иззели 200 метра бракониерски хрилни мрежи с големина на окото 50 мм. Уловената в тях 18 кг риба /каракуда, маламорни сомчета и бяла риба/ са върнати обратно във водата.

При втората проверка на язовир „Копринка“ на 22 юни 2014 г. отново в местността „Симитлерски ръкав“ е забелязано лице да пуска бракониерски хрилни мрежи.  При опит за залавянето му, то успява да избяга. Извадени от водата са 2 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 400 метра. Риба в мрежите не е имало.

Служители на отдел „Рибарство и контрол“ на ИАРА Стара Загора са извършили проверки и на язовирите „Розов кладенец“ и „Раднево“. Съставени са 2 акта на нарушители, за улов на риба със забранени риболовни уреди тип „парашут“ и за извършване на любителски риболов без билет.

Извършена е проверка и на язовир „Кунчев вир“ /Раднево/. На наемателя на водоема е даден едноседмичен срок за регистрацията му като рибовъдно стопанство в териториалния офис на ИАРА.

Инспекторите от ИАРА Стара Загора съвместно с експерти от Областна дирекция по безопасност на храните - Стара Загора са извършили проверки в търговската мрежа на гр. Раднево и гр. Гълъбово за нерегламентирана продажба на риба, но нарушения не са констатирани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.