1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Инспектори от РДГ-Пловдив проверяват за електронни билети

Инспектори от РДГ-Пловдив проверяват за електронни билети

Снимка:

От 1 юли електронните превозни билети станаха задължителни за всички горски територии

Горските инспектори от Регионална дирекция по горите (РДГ) - Пловдив съвместно с медии извършиха проверка на издадените електронни превозни билети на транспортни средства, превозващи дървесина в района на село Храбрино, община Родопи.

Проверяващите не констатираха никакви нарушения по Закона за горите. Инспектираните  камиони, транспортиращи дървен материал се оказаха с нормативно изправни документи.

От 1 юли електронните превозни билети станаха задължителни за всички горски територии, независимо от тяхната собственост – частни, общински и държавни. От началото на месеца до момента общо за страната са издадени около 16 500 електронни превозни билета от частни гори, като за пловдивския регион са 1875. От началото на годината в рамките на държавните горски територии на страната са издадени повече от 260 400 електронни превозни билета.

Санкциите за превоз на дървесина, добита по незаконен начин е от 300 до 3 000 лева за физическо и до 5 000 лева за юридическо лице.

Общо 4719 проверки са извършили горските инспектори от РДГ – Пловдив от началото на годината до момента.  Проверени са били 2052 моторни превозни средства, 487 сечища за добив на дървесина,  683 обекта за складиране, преработка и търговия, както и 1440 ловци и риболовци. Съставени са общо 214 броя констативни протокола и 165 броя актове за установени административни нарушения по Закона за горите. Актовете са за незаконно добита дървесина, немаркирана с контролна горска марка и без да е придружена с превозен билет, извършване на търговска дейност без притежание на дневник по образец и производствена марка, както и заради липса на GPS устройства за маршрута на транспортиране на дървесината на товарните автомобили.

По случаите са задържани 327 кубични метра дърва за огрев  и 36 кубични метра обла строителна дървесина.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.