1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Интересът на младите към горския сектор расте

Интересът на младите към горския сектор расте

Зам.-министър Костов откри изложба-базар в Народното събрание

Броят на учениците в професионалните гимназии по горско стопанство се увеличава. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов. В рамките на седмицата на гората министърът откри изложба-базар на изделия, направени от ученици в средните училища в системата на земеделското министерство. 

„Все-повече гимназии, които бяха специализирани основни в селското стопанство и във ветеринарната дейност, откриват горски паралелки или паралелки по ловно стопанство. Причината е, че горският сектор на много места е единствен или един от малкото, които съществуват. Това показва, че гората на България я има и ще я има“, обясни доц. Костов.

Същото мнение споделя и инж. Росица Рускова - директор на професионална гимназия по дървообработване във Велинград. Тя обясни, че в момента в училището се обучават 237 ученика в дневна и вечерна форма. Те са повече спрямо предишните години.

Попитахме и учениците от професионалната гимназия по горско стопанство и дърворезба в град Тетевен какво ги е подтикнало да изберат това училище.

 „Решихме да учим в това училище, защото е интересно. Може да изобретяваш различни неща, да използваш и свободното си време. Интересно е да учиш в училище като нашето. Имаме много различни практики, свързани с дърворезбата.“, сподели пред АГРО.БГ Глория Божкова ученичка в професионалната гимназия по горско стопанство и дърворезба в  Тетевен.

Изложбата-базар, на която учениците показаха изделията, които са направили, се провежда всяка година. За първи път, обаче, тя беше поместена в сградата на Народното събрание.

Автор: Светлозара Димитрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.