Инж. Мирослав Маринов взе участие във встъпителната конференция по трансграничен проект „Зелено бъдеще“

Събитието беше открито от директора на Регионална дирекция по горите – Сливен инж. Златка Азманова

Встъпителна конференция, посветена на съвместен проект „Зелено бъдеще“, който ще се реализира от експертен екип от Регионална дирекция по горите – Сливен и Дирекция по управление на горите гр. Одрин се провежда в град Сливен. Проектът предвижда съвместни инициативи за опазване на природата, устойчиво използване и управление на общите природни ресурси  в трансграничния район. Експертен обмен на знания, опит, традиции и полезни практики в областта на мониторинга, ранното откриване и овладяване на съхненето и влиянието му върху горските екосистеми; създаването на нови горски култури в гранични територии са част от основните дейности и цели, които ще се реализират в следващите две години от двете горски дирекции. 

Събитието беше открито от директора на Регионална дирекция по горите – Сливен инж. Златка Азманова, която подчерта, че добросъседството между България и Турция ще бъде в основата на реализиране на проект “Зелено бъдеще“ и постигането на основната цел – овладяване на общите проблеми, свързани със състоянието на горските масиви от двете страни на границата.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Мирослав Маринов пожела успех на работния екип и изрази увереността си, че амбициозният проект ще придобие реални измерения и ще допринесе за устойчивото опазване на горските ресурси и поддържане на здравословното състояние в горите. „Доброто сътрудничество между нашите две страни, изградените приятелски взаимоотношения между ръководствата и експертите на горските ведомства на България и Турция е гаранция за успешната реализация на проекта“, подчерта инж. Маринов.

Приветствия към участниците и гостите в конференцията и пожелания за успешна и ползотворна дейност бяха отправени от г-н Чавдар Божурски - областен управител на Сливен, г-жа Сенем Гюзел – генерален консул на Р Турция в Бургас, г-н Реджеп Атеш – регионален директор на Регионална дирекция по управление на горите гр. Истанбул, г-н Ихсан Джейлан - директор на Дирекция по управление на горите гр. Одрин. Сред официалните гости на откриването на форума бяха и заместник-кметът на община Сливен  г-н Любомир Захариев и зам.-директорът на ЮЗДП инж. Михаил Михайлов, които от името на кмета г-н Стефан Радев и директора на ЮИДП инж. Пейчо Върбанов поздравиха организаторите, участниците и гости на конференцията, като изразиха готовност за подкрепа и съдействие при реализиране на дейностите по проекта. 

Проект „Зелено бъдеще“ по програма ИНТЕРРЕГ-ИПП ТГС България-Турция 2014-2020, по приоритетна ос „Околна среда“ ще приключи до 23.07.2021 г. Водещ партньор е Регионална дирекция  по горите – Сливен, а Дирекция по управление на горите – Одрин е проектен партньор. Общият бюджет е в размер на 273 990,62 евро.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.