1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Историята на една гора

Историята на една гора

Преди 10 години в местността „Бели камък”, пожар унищожава над 300 дка гора

Преди година служители на "Челопеч Майнинг" ЕАД залесиха 10 дка от старото пожарище в Челопеч с букови фиданки. Но грижите по гората не се изчерпаха само със засаждането на дръвчетата. Преди 10 години в местността „Бели камък”, пожар унищожава над 300 дка гора. Пожарът е засегнал основно гори от вододайната зона на с. Челопеч, където релефът е стръмен до урвест и има реална опасност от възникване на ерозивни процеси. Засегнати са и флората, и фауната в „Бели камък”. Като отговорна към околната среда компания, „Челопеч Майнинг” приема присърце възстановяването на буковата гора в района.На 23.11.2009 година между Държавно горско стопанство "Пирдоп" и „Челопеч Майнинг” ЕАД е подписан договор за сътрудничество и взаимопомощ при осъществяване на мероприятия по залесяване и отглеждане на 20 дка опожарени площи в подотдел 523 „г”, местност „Бели камък”, намиращи се във вододайната зона на с.Челопеч.
Предприятието закупува 14000 броя двегодишни фиданки от обикновен бук, произведени в държавен горски разсадник „Манджерин”. В периода 25-27 ноември 2009 година, 80 служители на „Челопеч Майнинг" ЕАД, членове на Туристическото дружество с.Челопеч, Ловната дружинка в с.Челопеч и служители на Държавно горско стопанство "Пирдоп" залесяват 11 дка. Другите 9 дка по договора са залесени от работници на Държавно горско стопанство "Пирдоп". Сключеният договор е до 2013 г., като през този период „Челопеч Майнинг" ЕАД ще финансира попълването и отглеждането на създадената култура под ръководството на специалистите от горското стопанство.
Наскоро служителите на минната компания и техни съмишленици отново положиха усилия, за да се превърнат младите дръвчета в хубава гора. В първите топли юнски дни стартира вторият етап от съвместния проект на „Челопеч Майнинг” ЕАД и Държавно горско стопанство град Пирдоп, реализиран на територията на Община Челопеч. За да се развиват благоприятно, фиданките имат нужда от последващи грижи. В дните 4 – 9 юни за това се погрижиха служители от различни отдели на Дружеството, ентусиасти от клубовете на пенсионерите и инвалидите в Челопеч, представители на ловната дружинка, кметът на Община Челопеч и общински съветници. За 4 дни около 100 човека помогнаха на гората да се развива, като прочистваха буйната растителност по терасите и окопаваха пространствата около всяко буково дръвче. В „Челопеч Майнинг”ЕАД разбират и приемат отговорността, която имат към околната среда и дават добър пример на бизнеса, с този и други проекти в областта на екологията, в които непрекъснато участват. ecomedia.bg

 

Етикети гора, Челопеч, мини
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.