1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Изграждат мидена ферма югоизточно от нос Емине

Изграждат мидена ферма югоизточно от нос Емине

Проектът ще бъде финансиран по Оперативна програма „Рибарство”

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ и компанията „Емона сий фарм” от град Несебър подписаха договор на стойност 2 859 600 лв. за изграждане на мидена ферма за култивирана черна морска мида, състояща се от 30 броя линии в района югоизточно от нос Емине, гр. Несебър, община Несебър, област  Бургас. Проектът е по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”. Одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 1 715 760 лв.

Инвестицията предвижда изграждане на мидена ферма със Смарт агрегати – тръбни линии, мрежен колектор, закотвяща система и навигационна маркировка. Обслужването на фермата ще се осъществява посредством мултимашина, част от Смарт технологията, поставена върху работен катамаран.

Смарт технологията е патентована от норвежката фирма “Смарт фарм”, като използването й предоставя възможност за многократно увеличаване на обема на продукцията от единица площ, спрямо стандартните технологии.

Част от одобрените инвестиционни активи са също стационарна кула със система за видео наблюдение и работна лодка за бърза реакция при екстремни ситуации. В производствената си програма бенефициентът предвижда производство на 450 тона черна мида годишно. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца, като с реализацията му ще бъдат разкрити три нови работни места.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.