1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Изкуствен интелект за мониторинг за горски пожари

Изкуствен интелект за мониторинг за горски пожари

Изграждат се две точки за наблюдение, които са свързани в мрежа

В Европа зачестяват горещините, причинени от климатичните промени, а с това се увеличава и рискът от горски пожари. Много често тези огнени стихии излизат извън контрол, а опасностите за хората, животните, природата и инфраструктурата стават все по-големи. На този фон френска компания е разработила система за мониторинг, която позволява ранно предупреждаване при пожар.
 
С помощта на изкуствения интелект, системата анализира изображения и сателитни снимки и се самоусъвършенства, за да разпознава различни обекти – в този случай дим. Автоматичната система за откриване на горски пожари, чиито ключови компоненти са индустриална обработка на изображения, се състои от четири индустриални камери, които постоянно наблюдават определена горска зона в радиус до 20 километра. В зависимост от системата, те се нуждаят от максимум две минути, за да „огледат“ радиус от 360 градуса. С помощта на специално разработени алгоритми, камерите са в състояние да разпознават и локализират източници на пожар на базата на записаните изображения и да предоставя информация в реално време. По този начин се осигурява ефективно планиране и контрол на противопожарната служба за защита на сгради, електропроводи, телекомуникационни линии, пътна или железопътна инфраструктура.
 
Изграждат се две точки за наблюдение, които са свързани в мрежа. Всяка точка има по две камери за откриване и допълнителна камера, която служи за отстраняване на съмнения. В камерите за наблюдение са вградени 4 гигабитови камери, които позволяват наблюдение на 360 градуса, като всеки азимут се визуализира приблизително на всеки две минути, а автоматичното наблюдение се извършва денонощно.
Свързаният към камерите процесор обработва видяното, регистрира, сравнява и анализира кадрите. Преди едно дърво да изгори, димът се отделя от заобикалящата го трева. Чрез сравняване на изображенията и използване на обучени функции, системата открива издигащия се дим. Веднага щом този дим се види от точката за наблюдение, се задейства аларма, която стига до противопожарните служби. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.