1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Изпълнителният директор на ИАРА ще се срещне с представители на рибарски общности по Черноморието

Изпълнителният директор на ИАРА ще се срещне с представители на рибарски общности по Черноморието

През октомври предстои среща с турските власти не само за опазването на делфините, но и за улова на калкан

Изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Пламен Захариев ще се срещне с представители на всички рибарски общности по Черноморието по повод мерките за опазване на черноморския делфин като защитен вид. По заключение на агенцията двата делфина, изхвърлени от морето край Царево и Созопол, са починали от естествена смърт, каза Пламен Захариев в интервю за "Хоризонт" и предаването "Закуска на тревата".

"Разпоредил съм проверки в акваторията на България по суша и по море, засилени проверки на нашите инспектори. Рибарите не знаят наистина, че законът вече е влезнал в сила и убийството на животни е инкриминирано. През октомври предстои среща с турските власти не само за опазването на делфините, но и за улова на калкан и на други риби, за които има квоти от ЕС", съобщи още изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Пламен Захариев.

Не може да се говори за зачестяване на случаите на мъртви делфини в Черно море, каза в интервю за "Хоризонт" Детелина Иванова - експерт по биологичното разнообразие към Регионалната инспекция по опазване на околната среда – Бургас.

Бройката на изхвърлените делфини от морето, за които сме получили сигнали, имаме информация от няколко години, дори е по-висока. За миналата година бройката също е 11, за тази година това беше общият брой за 2011 - 11, за 2009 са около 20, така че не бих казала, че сега са зачестили случаите. Това е нормално да се случва и всяка година е така.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.