1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Иззети са 460 метра бракониерски мрежи при проверки на инспектори на ИАРА

Иззети са 460 метра бракониерски мрежи при проверки на инспектори на ИАРА

Съставени са 12 акта на нарушители

Инспектори на ИАРА са извършили през почивните дни проверки по реки и язовири в страната.  В резултат на контролната дейност са иззети 460 метра бракониерски мрежи, хванат е един бракониер и са съставени 12 акта на нарушители по Закона за рибарството и аквкултурите.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Хасково са извършили проверка на язовир „Тракиец“. От водите на язовира са извадени 4 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 320 метра.  На брега, контролните органи са открили гумена лодка изоставена от бракониери. Съставен е протокол срещу неизвестен извършител. Уредите са конфискувани и са на съхранение в склада на сектор „Рибарство и контрол“ Хасково. Уловената в мрежите риба 36 кг каракуда, бяла риба и шаран е иззета и в последствие дарена на Дом за стари хора гр. Хасково.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Кюстендил са извършили проверка по река Струма. Съставени са 5 акта на нарушители. Два от тях са за улов на риба с малоразмерен мрежен уред тип “парашут”, един за улов на риба със серкме, и два за улов на риба без билет.  От нарушителите са конфискувани 3 броя въдици с макари,  3 броя мрежички и серкме.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Габрово са извършили рутинна проверка на язовир “Александър Стамболийски“. В местността “Крушевски залив” е заловен бракониер, извършващ риболов с хрилни мрежи. На лицето е съставен акт за незаконен риболов, съгласно Закона за рибарството и акавкултурите /ЗРА/. Уловената от нарушителя риба е върната обратно във водата.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Русе са извършили проверка по река Дунав от лодкостоянка при с.Ряхово до остров “Голям Бръшлян” в землището на с.Бръшлян. Срещу остров “Мишка” са открити и извадени от водата 2 бр. винтери, немаркирани на неизвестен извършител. На опашката на остров “Голям Бръшлян” са открити 2 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 60 метра. Уредите са конфискувани с констативен протокол срещу неизвестен извършител. 

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Монтана са извършили нощна проверка на язовир „Огоста“. В района на полуостров “Расника” са открити и извадени от водата 2 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 80 метра и размер на окото 14 мм. Уловената риба, около 4 кг уклей е освободена и върната обратно във водоема. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен нарушител. При проверката не са констатирани други нарушения на ЗРА.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Ловеч през почивните дни са извършили съвместна проверка с риболовен клуб „Балканка“ в района на реките Заводна, Костина, Черни и Бели Вит, Стара Рибарица и по река Вит до Боаза. Проверени са 75 риболовци и са съставени 6 акта за нарушения по Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/. Актовете са за риболов с парашут, уловена и задържана  маломерна риба, риболов с вилица и за непритежаване на риболовен билет. Контролните органи са поставили табели с призив към риболовците да пускат уловената риба в реките с цел укрепване популацията на речната пъстърва в регион Тетевен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.