1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Иззети са над 900 метра бракониерски мрежи при проверки на инспектори на ИАРА

Иззети са над 900 метра бракониерски мрежи при проверки на инспектори на ИАРА

Хванати са трима бракониери

Инспектори от секторите “Рибарство и контрол” на ИАРА са извършили проверки през празничните почивни дни по реки и водоеми в страната. Хванати са трима бракониери, а общо са иззети 910 метра бракониерски мрежи.

През почивните дни инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Кърджали са извършили проверки по водоеми в област Кърджали. При проверките общо са иззети 7 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 330 метра. На язовир “Студен Кладенец” при съвместна проверка със служители на СПУ - Кърджали е заловен нарушител, на който са съставени актове за извършване на нерегламентиран стопански риболов с мрежи и за улов на риба по време на забрана. От лицето са иззети една гумена лодка с две гребла както и една хрилна мрежа с дължина 50 метра. Уловената риба  1 бр. сом и 1 бр. шаран са върнати обратно във водата. Инспекторите на ИАРА Кърджали са хванали нарушител и на река “Върбица”, извършващ любителски риболов с един брой въдица в работен режим, на който му бе съставен акт за улов на риба по време на забрана. От лицето е иззета 1 бр. въдица.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Хасково са извършили денонощна проверка на язовир “Тракиец”. При обхода на водоема са открити и извадени от водата 5 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 250 метра. Те са иззети и е съставен протокол срещу  неизвестен извършител. От мрежите е освободена и върната обратно във водата над 46 кг риба /шаран около 40 кг,  каракуда – 3,5 кг и бяла риба – 3 кг/

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Монтана са извършили  проверка след подаден сигнал на река Бяла река, приток на река Ботуня в землището на с. Горна бяла речка, община Вършец. В хода на проверката са заловени две лица, извършващи електроулов. Със съдействието на РУ “Полиция”- Вършец е установена самоличността на нарушителите. Уловената от лицата около 6 кг балканска пъстърва е върната обратно в реката. На нарушителите са съставени актове за електроулов, за улов на маломерна риба и за възпрепятстване на проверката. От тях е  конфискувано 1 бр. техническо устройство възпроизвеждащо електрически ток.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Силистра са извършили проверки по река Дунав от р. км 375 до р. км 417, лодкостоянка Пристанище - Силистра, лодкостоянка “Гарван” и в района на лодкостоянка “Малък Преславец”. При проверките са иззети 9 бр. мрежи с обща дължина 330 метра. Една от мрежите е била маркирана, като собственикът й е установен след проверка в регистъра за стопански риболов на ИАРА. На лицето е съставен акт за извършване на стопански риболов по време на забрана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.