1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Китайска риба се появи в Дунав

Китайска риба се появи в Дунав

Новият за българската фауна вид обаче може да измести местните видови риба

Инвазивен вид риба с интересното име китайски поспаланко (Perccottus glehni) се е заселил у нас предаде БТА. Той е открит в защитената крайдунавска влажна зона "Калимок-Бръшлен" от експертите на РИОСВ в Русе. Новият за българската фауна вид обаче може да измести местните видове риба и в този смисъл представлява опасност, съобщиха те на пресконференция. В зоната са засечени значителен брой екземпляри от китайския поспаланко.

Китайският поспаланко е дълъг около 2-3 см., но може да достигне и 20 см. Той не е подходящ за консумация от хора, няма естествени врагове в нашите географски ширини и може да доведе до промени в популациите на други риби и животни, тъй като се храни с рибен хайвер и ларви на жаби, обясняват специалистите. Поспаланко е известен със своята устойчивост. Според някои изследвания той може да живее шест месеца без храна и без кислород във водата. Досега е бил характерен предимно за по-топлите води, най-вече в Азия.

Главна  причина за появата на опасния поспаланко в река Дунав е повишаването на температурата на водите над средните в резултат на глобалното затопляне. Вероятно рибата е пренесена от Азия чрез води в корабни трюмове, от водолюбивите птици или чрез преодоляване на Черно море от Русия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.