1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Коледните елхи на пазара трябва да са с контролни пластини

Коледните елхи на пазара трябва да са с контролни пластини

Снимка:

Превозният билет е другият задължителен документ, за който горските служители проверяват търговците

„Потребителите трябва да знаят, че законно отсечените коледни дръвчета при продажбата задължително трябва да имат пластмасова контролна пластина със сериен номер. Пластината е закрепена под второто разклонение на клоните от върха на дръвчето. Гражданите трябва да закупят коледното дръвче с пластината, защото тя е белег за законния му произход“. Това каза инж. Росен Райчев, директор на дирекция „Контрол по опазване на горските територии в Изпълнителна агенция по горите по време на извършена проверка в гр. София.

IAG

Пластините могат да бъдат бели с правоъгълна форма и жълти с овална от едната страна форма със серия и шестцифрен номер. Те са за еднократна употреба. Сериите и номерата им се вписват в превозните билети, придружаващи коледните елхи, когато те се транспортират от мястото на добив до търговската мрежа. Превозният билет е другият задължителен документ, за който горските служители проверяват търговците. В него се вписва дървесният вид, който се транспортира, номера на контролната пластина, мястото от където са добити дръвчетата, както и данни за търговеца. По този начин всяка една елха може да бъде проследена от къде идва и има ли съответното разрешително за добив.

Глобата, която се налага за незаконна елха за физически лица е от 50 до 3 000 лв., а за юридически лица - от 100 до 5 000 лв.

Няма незаконно добити коледни елхи, които да се предлагат за продажба в проверените търговски обекти, установиха горските инспектори от Агенцията по горите и Регионалната дирекция по горите - София.

IAG

„От началото на декември, когато започнаха проверките на продажбата на коледни дръвчета са установени единични незаконно добити елхи. През миналогодишната коледна кампания бяха конфискувани около 350 незаконно добити дръвчета. Тенденцията е за намаляване на тези нарушения. Причина за това е и все по голямото потребление на елхи, които са със закрита коренова система, или в така наречените контейнери, за които не е задължително поставянето на пластините“, уточни инж. Райчев.

Изпълнителна агенция по горите призовава гражданите да бъдат бдителни при покупката на коледни елхи и в случай на съмнение за незаконна търговия, да бъде подаден сигнал на тел. 112, за да се инициира незабавна проверка.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.