1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Конференция обсъжда новаторски подход за опазване на природата в басейна на река Дунав

Конференция обсъжда новаторски подход за опазване на природата в басейна на река Дунав

Събитието се организира от Международната природозащитна организация WWF и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури

На 28 февруари, понеделник, от 10 ч. в хотел „Форум”, бул. “Цар Борис III 41”, ще се проведе национална конференция на тема „Насърчаване на плащанията за екосистемни услуги (ПЕС) и схеми за устойчиво финансиране в басейна на река Дунав”. Събитието се организира от Международната природозащитна организация WWF и Изпълнителната  агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

В рамките на конференцията ще бъдат представени основни насоки на европейските политики за водите, екосистемните услуги и тяхното отношение към рибарството. Ще бъдат разгледани и отделни примери на прилагането на тези политики в България, Швеция и Унгария. Ще се обсъдят възможностите за финансово подпомагане на рибарството и аквакултурите чрез държавни субсидии и помощи.

Екосистемните услуги представляват ползите, които хората получават от природата. Плащанията за екосистемни услуги (ПЕС) са новаторски подход за опазване на природата. Те обхващат многообразие от мерки, с които ползвателите на услуги от околната среда възнаграждават със субсидии или пазарни плащания стопаните, чиито земи осигуряват съответно опазване на речните басейни и горите, отвеждане на въглерода и съхраняване красотата на пейзажа.

ПЕС насърчават поддържането на естествени екосистеми чрез природосъобразни практики, без това да причинява щети на други ползватели на природните ресурси. Освен запазването на природните ресурси с този метод се подпомагат селските райони и техния поминък.

Конференцията ще бъде открита от заместник-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров. Участие в нея ще вземат: Веселина Кавръкова, програмен директор на WWF – България, Явор Недев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, Кристина Халберг, началник отдел „Структурни фондове” на шведската агенция по рибарство, Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България и представители на ДФ „Земеделие”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.