1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Конституционният съд остави мораториума върху "царските имоти"

Конституционният съд остави мораториума върху "царските имоти"

През 1998 г. КС отмени като противоконституционен Закона от 1947 г. за обявяването за държавна собственост на имотите

Конституционният съд (КС) не се произнесе по приетия от парламента мораторум върху правото на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза да се разпореждат с върнатите им имоти информира mediapool.bg. Решението, прието от НС през декември м.г. по предложение на лидера на РЗС Яне Янев, бе оспорено пред Конституционния съд от омбудсмана Гиньо Ганев, чийто помощник Борислав Цеков е бивш депутат от НДСВ и защитава публично правото на бившия премиер и лидер на НДСВ върху реституираните имоти. Ганев се позова на чл. 6 от конституцията, в който не се допуска дискриминация по произход, както и на чл.17, в който се казва, че частната собственост е неприкосновена.

Членовете на Конституционния съд обаче единодушно са решили, че омбудсманът няма право да атакува решения на парламента, а само закони. Поради този факт искането му е отхвърлено като недопустимо. Според решението на съда, само депутати, главният прокурор и председателите на върховните съдилища могат да атакуват решенията на парламента.
КС за втори път разглежда т.нар. "царски имоти".

През 1998 г. КС отмени като противоконституционен Закона от 1947 г. за обявяването за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и техните наследници. Този акт на съда даде фактическото начало на реституцията на т.нар. царски имоти и допринесе за доста скандали в обществено-политическия живот. Множество юристи обявиха самото решение на КС от 1998 година за противоконституционно, защото съдът го е взел, позовавайки се на действащата към 1947 година конституция, без да има права да се произнася върху нея. Сегашното определение на КС на практика оставя в сила решението на парламента, с което се спира разпореждането с поземлените имоти, земите, горите, сградите и движимите вещи, реституирани на наследниците на бившите царе Фердинанд и Борис Трети. Същевременно собствениците на имотите се задължават да полагат за тях грижа на добър стопанин, защото в противен случай ще носят отговорност за вреди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.