1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Мароко забрани достъпа до териториални води на европейски риболовни кораби

Мароко забрани достъпа до териториални води на европейски риболовни кораби

Реакцията на властите е в отговор на отхвърлена сделка от Европейския парламент

Европейският парламент отхвърли сделка, която трябваше да позволи на риболовни кораби от Европейския съюз да извършват риболовна дейност в марокански води в замяна на годишни плащания за Рабат. Това доведе до незабавни действия от страна на северноафриканското кралство, което забрани достъп до териториалните води на всички европейски риболовни кораби, предаде агенция "Франс прес", цитирана от "Дневник".

По време на пленарното заседание в сряда евродепутатите заявиха, че искат да изчакат с приемането на споразумението, докато интересите на мароканския народ не бъдат по-добре защитени. Финландският евродепутат Карл Хаглунд заяви, че направените досега плащания не са донесли никакви ползи нито за ЕС, нито за Мароко.

Според текста на споразумението Рабат би трябвало да получи 36.1 млн. евро, за да допусне във водите си 120 риболовни кораба най-вече от Испания.

Реакцията на мароканските власти беше незабавна. "Никаква риболовна дейност на европейски кораби няма да бъде толерирана и всички кораби, действащи в рамките на този договор, са приканени да напуснат националните териториални води преди полунощ в сряда", заявиха от външното министерство на страната.

От министерството заявиха, че решението на Европарламента може да има сериозни последствия върху бъдещето на сътрудничеството между Мароко и ЕС по отношение на риболова.

Междувременно Испания, която е най-засегната от спора, заяви, че ще иска компенсации от Европейската комисия за загубите за своите рибари. "Ще защитаваме нашата флота и хората, които остават без работа", заяви испанският министър по земеделието, околната среда и рибарството Роса Агилар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.