1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Масирани проверки за незаконна сеч в Софийска област

Масирани проверки за незаконна сеч в Софийска област

Съставени са актове за установени административни нарушения по Закона за горите

Служители от Регионална дирекция по горите (РДГ)–София, Зонално жандармерийско управление  - София и полицията са взели участие в събота в масирани проверки за незаконен добив на дървесина на територията на ТП Държавно горско стопанство (ДГС)–Самоков.

През деня проверяващите са задържали в района на с. Шипочане, община  Самоков,  автомобил „Ланд Ровър”, натоварен с близо 2 кубика дърва за огрев, немаркирани с контролна горска марка и без превозен билет. Колата и дървесината са оставени за отговорно пазене в ДГС-Самоков.

По-късно вечерта служителите от горите и жандармерията са заловили товарен автомобил „Мерцедес”, транспортиращ 3,5 кубични метра дърва без превозен билет и без да са маркирани с контролна горска марка.  Нарушителите не представят на контролните органи документи за самоличност, оказват съпротива и правят опит за бягство. След кратко преследване са задържани за 24 часа в Районно управление  „Полиция“ при МВР-Самоков.

В рамките на проведената акция инспектиращите са съставили 2 акта за установени административни нарушения по Закона за горите и подзаконовите му нормативни актове и 2 акта по Закона за българските документи за самоличност. Конфискувани са общо 5,5 кубика дърва за огрев от бук и цер и два автомобила. 

През вчерашния ден горските  инспектори от РДГ-София са задържали в село Сумер, община Монтана, микробус, транспортиращ  2,5 кубика дърва за огрев от дъб и цер. Съставени са констативен протокол и два акта за установени нарушения по Закона за горите. Дървата и моторното превозно средство са задържани в ДГС-Монтана.

Днес инспекторите от София са задържали по сигнал от Център 112 в град Чипровци, в частен двор, 2 кубика преработени дърва от череша, без законни документи. По случая са съставени констативен протокол и два акта за установени административни нарушения. Дървата са конфискувани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.