1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Министър Гечев: Дървата за огрев не трябва да са политическа стока

Министър Гечев: Дървата за огрев не трябва да са политическа стока

Нуждите от дърва за огрев са 3 пъти повече тази година

Дървата за огрев на населението не трябва да са политическа стока. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев на брифинг по темата днес. Той обясни, че тази година нуждите от дървесина са 3 пъти повече, а в последните три месеца се наблюдава рекорден добив. По думите му към момента заявените количества по списъците, които се изготвят от кметовете на населените места, за доставка на хората са 135% в сравнение със същия период на миналата година. Очакванията са до края на 2022 г. те да достигнат 150 на сто спрямо предходната година. Прогнозите са общо добитите и доставени дърва за огрев от държавните горски предприятия да достигнат близо 1,5 млн. кубични метра.

Земеделският министър каза още, че една от причините е високите цени на енергоносителите, като най-евтиният начин за отопление в момента остават дървата. Според него има и дефицит на дървесина, защото един от най-големите износители е Русия, а сега предприятията там не работят, на пазара липсват и въглища. Освен това тази година се наблюдава и презапасяване.

„Ще направим каквото трябва, хората да са спокойни за доставките на дърва, ние сме отговорни пред тях и няма да ги оставим на студено“, подчерта министър Гечев. И допълни, че има отделни места, при които все още се отчитат проблеми, но се работи те да бъдат преодолени. „Имаме различни мерки и в срок до един месец, липсите ще бъдат наваксани“, разясни още той. Министърът посочи, че в момента добивите се извършват спрямо търгове, които са проведени през миналата година. Той счита, че част от проблемите, които има сега се дължат и на неправилно планиране. 

Агроминистърът поясни, че в момента доставените от държавните предприятия дърва са на 90% от заявените, като преди 3 месеца те са били около 30-35%. Той увери, че системата в горите работи добре и хората трябва да знаят това.

Относно контрола, министър Гечев информира, че седмично се извършват 14 хил. проверки и уточни, че техният брой е удвоен, за да може обществото да е спокойно. Според него нарушения има, но те не са в размерите, в които се предполага. Той информира, че са идентифицирани редица аномалии, включително и в нормативната база. „Набелязали сме законодателни промени, които ще предоставим на ресорната комисия в Народното събрание“, допълни Явор Гечев.

В събитието участваха още ресорният заместник-министър инж. Валентин Чамбов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Стоян Тошев и директорите на шестте държавни предприятия по Закона за горите.

„Виждаме порок в чл. 111 от Закона за горите“, каза заместник-министър Чамбов и уточни, че има визия за неговата промяна, която ще бъде представена. Регламентът е свързан със списъците, които кметовете правят за доставка на дърва за огрев на населението.

„Високото търсене провокира и извършването на повече проверки“, разясни инж. Стоян Тошев. И уточни, че в последните 3 месеца те са два пъти повече.

Ръководителите на държавните предприятия представиха по региони актуалната ситуация със доставките на дървесина. По данни на Югозападното държавно предприятие са предоставени 240 хил. кубични метра дърва за огрев, като заявените количествата са 200% спрямо миналата година. Според директора инж. Дамян Дамянов ръстът е основно заради презапасяване, което води до изкривяване на картината. Той отчете, че няма критични населени места.

Южноцентрално държавно предприятие е предоставило 400 хил. кубични метра дърва за огрев, 50 хил. домакинства са получили дървесина, сочи статистиката им. За сравнение година по-рано са били 240 хил. кубични метра. „Успяваме да задоволим нуждата и да предоставим дърва за огрев на населението“, заяви инж. Здравко Бакалов.

„В Югоизточно държавно предприятие са планирани 267 хил. кубични метра“, информира директорът инж. Димчо Радев и уточни, че тенденцията е за ръст от 30%. Той обясни, че се идентифицира забавяне в две общини, към които се доставя около 1/3 от общо планираните. И увери, че се създава организация, така че всички хора да получат необходимите количества.

Североизточно държавно предприятие е доставило 200 хил. кубични метра дърва за огрев, от които 120 хил. са предоставени от август до сега. Спрямо година по-рано увеличението е два пъти, като количествата през 2021 г. са били 100 хил. кубични метра“, съобщи директорът инж. Ради Иванов. Прогнозите са до края на годината доставките да дърва да достигнат 225 хил. кубични мета.

Северноцетрално държавно предприятие е снабдило 13 300 домакинства с дървесина, на които са доставени 92 хил. кубични метра дърва. „Доставките сега са с 60 на сто повече спрямо година по-рано“, отчете директорът инж. Иван Недков. Прогнозите са до края годината да бъдат предоставени още 6500 кубични метра, като половината са налични на склад.

Северозападно държавно предприятие в последните 3 месеца е доставило 30 хил. кубични метра, а до началото на август те са били 18 300 кубични метра, информира директорът инж. Веселин Нинов. Той допълни, че това са 170% спрямо директните доставки до хората реализирани през 2021 г. и обобщи, че населението е задоволено, няма напрежение, а дърва има и в складовете.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.